radio kragujevac

Iz Kragujevca radio se prvi put začuo januara 1970. godine. Bio je sinonim informisanja u Šumadiji i šire. Rasadnik izuzetnih talenata, Radio Kragujevac uskoro je svojim sadržajima postao poznat na prostorima čitave bivše Jugoslavije.

Datum 13. februar je odabran u znak sećanja na dan kada je prvi put 1946. godine emitovan program Radija UN. Ovom Odlukom iz 2011. godine UNESKO je želeo da se na određeni način oduži “najzastupljenijem mediju na svetu”.

Veruje se da preko 95 odsto svetske populacije koristi radio.
Kroz dugu istoriju ovog medija nailazi se na brojne podatke relativno nepoznate javnosti. Giljermo Markoni se tako smatra “ocem radija” jer je 1896. godine obavio prvi radio prenos, međutim on nije prenosio glas već samo radio signale. Prvi eksperimenti sa prenosom glasa počeli su tek 1900.godine. Markoni je 1909. dobio Nobelovu nagradu za “doprinos razvoju bežičnih tehnologija”.

tesla

Manje je međutim poznato da je možda i ključnu ulogu u pronalasku radija odigrao Nikola Tesla. Njegovi nacrti iz 1892. tek su polovinom Drugog svetskog rata prihvaćeni kao autentični.
Radio u Srbiji sledeće godine slavi vek postojanja. Prvi program emitovan je 1. oktobra 1924. iz studija u Rakovici. Radio Beograd je jedna od najstarijih radijskih kuća u Evropi, počeo je sa radom istog dana kada i Radio Beč, a samo šest meseci nakon početka rada Radio Pariza.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *