Na današnji dan 1199. godine u Hilandaru je umro Stefan Nemanja (monaško ime Simeon), osnivač dinastije Nemanjić koja je srpskim zemljama vladala više od dva veka.

Stefan Nemanja je, pre nego se zamonašio 1196. vladao Srbijom kao veliki župan.

Veliki deo njegove vladavine obeležili su sukobi sa Vizantijom protiv koje je ratovao u savezu sa Mletačkom republikom. Značajno je proširio teritoriju države osvojivši, u savezu sa Ugarskom, zetsko primorje – stari srpsku Kraljevinu Duklju, Trebinje, Zahumlje, oblasti oko Velike i Južne Morave kao i prostor Kosova i Metohije bez Prizrena.
Nakon što je nemački car, jedan od vođa Trećeg krstaškog rata Fridrih I Barbarosa odbio ponudu da zajedno napadnu Vizantiju, Istočno carstvo je pokušalo da zauzme srpske zemlja. Ovaj pokušaj je propao i Stefan Nemanja je uspeo da sačuva državnu samostalnost.

Sa najmlađim sinom Rastkom – Svetim Savom, podigao je manastir Hilandar na Svetoj Gori. Ubrzo on postaje najznačajniji srpski duhovni centar.
Srpska pravoslavna crkva Stefana Nemanju slavi kao Svetog Simeona Mirotočivog, prvog u nizu svetitelja iz loze Nemanjića.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *