Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Prokopija – zaštitinka dece i mladenaca. Spada u “Ognjene” svece odnosno u grupu 18 “zaprečitih” praznika kada nipošto nije dobro raditi bilo kakve poslove. U većini srpskih krajeva se smatra da se nije dobro kupati na današnji dan. Mnoge porodice Svetog Prokopija slave kao krsnu slavu.
Verovanje kaže da me valja bosti ni zemlju ni platno kako bi se tokom godine zaštitili od ujeda zmija. U mnogim krajevima na ovaj dan se organizuju svadbe je se veruje da svetitelj pohodi mladence i decu.
Poreklom iz Jerusalima, svetovno ime bilo mu je Neanija. Službovao je na dvoru cara Dioklecijana sve dok ovaj nije krenuo u progon hrišćana. Nakon jedne vizije kada mu se javio Gospod, Neanija je rešio da i sam postane hrišćanin te je dao da mu se načini krst kakav je video u snu. Po povratku u Jerusalem i objavi da ispoveda Hristovu veru biva uhvaćen i utamničen. Mučenički je postradao na današnji dan kao hrišćanin Prokopije.
Deo svetiteljevih moštiju čuvan je najpre u Nišu, a kasnije je, zbog najezde Turaka, prenet u Prokuplje. Ovaj grad nosi ime po Svetom Prokopiju. Moštima se u 18. belu gubi trag.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *