Na današnji dan 2002. godine u Beogradu je preminuo Danilo Bata Stojković. Za života je ulogama u kultnim filmovima, pozorišnim predstavama i televizijskim ostvarenjima ušao u legendu čiji sjaj ne bledi ni danas, više od dve decenije od njegove smrti. Publika u Kragujevcu zahvalila se velikom Bubuleji Statuetom “Joakim Vujić” 1990. godine.

Rođeni Beograđanin (1934) odrastao je na Čuburi gde se u ranoj mladosti prvi put susreo sa glumom. Već tokom tih prvih koraka bilo je jasno da će se Danilovo školovanje nastaviti na Fakultetu dramskih umetnosti gde je i diplomirao 1959.
Njegove replike iz filmova “Ko to tamo peva”, “Balkanski špijun” ili “Maratonci trče počasni krug”, često plod improvizacije, prepričavaju se i danas i generacijama rođenim daleko posle legendarnog Bate.

Poslednji put na daske koje život znače Bata Stojković je stao tri dana pred smrt. Iako teško bolestan nije mogao da odbije poziv mladih glumaca iz Slovenije i na sceni Zvezdara teatra, poslednji put je odigrao “Profesionalca”. Sedam dana kasnije u istom prostoru održana je komemoracija velikom Danilu Bati Stojkoviću.

Kremiran je na Novom groblju u Beogradu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *