Na današnji dan 1199. godine u Gospodu se upokojio Stefan Nemanja – Sveti Simeon Mirotočivi. Bio je otac Svetog Save i osnivač dinastije Nemanjić koja je srpskim zemljama vladala više od dva veka. Ime Simeon, Stefan Nemanja dobio je nakon što je predao vlast i zamonašio se.
Poznat je kao vladar koji je objedinio srpske zemlje, obedezbedio nezavisnost, a bio je i veliki borac protiv jeretika, posebno bogumila.
Uspeo je da značajno proširi srpske zemlje, a nakon što je postigao političku stabilnost 1195. zamonašio se u manastiru Studenica odakle se kasnije pridružio svom sinu, Svetom Savi u manastiru Vatoped na Svetog Gori.
Zajedno obnavljaju manastir Hilandar gde i danas postoji vinova loza koju je zasadio Sveti Simeon Mirotočivi. Veruje se da je grožđe sa ove loze, ako se uzima uz post i molitvu – lekovito, posebno za nerotkinje.
Nad moštima Svetog Simeona Mirotočivog koje je Sveti Sava 1208. godine preneo u Rašku, izmirila su se braća Stefan i Vukan Nemanjić.
Sveti Simeon sagradio je i Đurđeve Stupove, manastir Svetog Nikole u blizini Kuršumlije i crkvu Presvete Bogorodice na ušću reke Kosanice.
Zbog čudotvornog tečenja mira iz njegovih zemnih ostataka Sveti Simeon prozvan je Mirotočivi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *