dan maternjeg jezika

UNESKO je 1999. godine proglasio 21. februar Danom maternjeg jezika u znak sećanja na bangladeške studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki u Istočnom Pakistanu (Bangladeš) jer su protestovali zbog nepoznavanja svog maternjeg jezika.

Srbija je 2006. godine ratifikovala Evropsku povelju o regionalnim i manjinskim zajednicama. Na osnovu ove Povelje manjinskim jezicima u Srbiji ne preti opasnost od izumiranja.

U Kragujevcu je, prema popisu iz 2011. godine, registrovano 19 nacionalnih manjina, koje čine manje od pet odsto od ukupnog broja stanovnika, a među njima su ubedljivo najzastupljeniji Romi.

Srbija ima više od 30 nacionalnih manjina, a zakoni iz oblasti obrazovanja poseban akcenat stavljaju osiguranju kvaliteta obrazovanja dece pripadnika manjinskih grupa.

Obeležavanja ovog dana za cilj ima podizanje svesti o značaju maternjeg jezika i višejezičnosti.

Pravo na maternji jezik spada u domen osnovnih ljudskih prava.

U predškolskim ustanovama u Srbiji na 10 jezika nacionalnih manjina obrazuje se više od 10.000 dece. U osnovnim školama nastava se izvodi na 13 manjinskih jezika i obuhvata više od 45.000 dece dok u srednjim školama više od 13.000 mladih nastavu pohađa na jeziku svoje nacionalne manjine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *