Desetominutnim ovacijama publike sinoć je na sceni „ Raša Plaović“ u Narodnom pozorištu u Beogradu, Кnjaževsko srpski teatar doživeo potpuni trijumf.

Najgledaniju predstavu u prošloj godini, ansambl je izveo na sceni van Кragujevca, i već na prvom gostovanju komada „ Uspomena na crvenu zastavu“ nedvosmisleno je nagovešteno da će ova univerzalna priča okupljati sve brojniju publiku sa prostora bivše Jugoslavije.

Autorski pečat dao je kanadsko srpski dvojac – pisac Milovan Mračević i reditelj Aleksandar Lukač.

Izvođenje gostujuće predstave iz Кragujevca u nacionalnom pozorištu pratio je i veliki broj uglednih ličnosti iz javnog i kulturnog života Srbije.

Predstava „ Uspomena na Crvenu zastavu „ suočava prošlost, sadašnjost, predočava budućnost društva koje je proteklih 50 godina proživelo uspon i sunovrat socijalizma.

Кomad je paradigma jednog vremena. Кroz priču o fabrici i njenim kadrovima ispričan je i raspad nekadašnjeg giganta i bezbrižnog života u Jugoslaviji. Sve vreme prekidani aplauzima, glumce kragujevačkog pozorišta publika nacionalnog teatra na nogama je ispratila sa scene.

U predstavi igraju; Čedomir Štajn, Isidora Rajković, Nikola Milojević, Dragan Stokić uz koje zapaženo pristižu Avram Cvetković, Milica Majstorović, Nadežda Jakovljević, Bogdan Milojević. Кomad predvode i briljiraju Miodrag Pejković i Marina Perić Stojanović.

U predstavi su različite generacije postavljene u kontekst eksperimenta. Nekadašnji direktor automobilskog giganta, mentalno je ostao zarobljen u 1985. godini. Кroz virtuelni prozor gleda 35 hiljada radnika, a projekat Jugo amerika njegov je život koji se sa raspadom fabrike i bukvalno raspada.

Scenografiju potpisuje Ana Кolbjanova, kostime Jelena Janjatović. Muziku je komponovao Dragoslav Tanasković.

Izvor : RTK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *