Širom sveta danas se obeležava Međunarodni dan ljudskih prava. Ustanovljen je 1950. godine od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u znak sećanja na 10. decembar 1948. kada je doneta Deklaracija o ljudskim pravima.

Sama Deklaracija predstavlja univerzalni instrument zaštite ljudskih prava i proklamuje zajedničke standarde koji su cilj svih naroda.

Ljudska prava obuhvatala osnovna prava koje ima svaka osoba. Stiču se rođenjem, neotuđiva su i nedeljiva i nisu uslovljena državljanstvom, prebivalištem, polom, nacionalnim i etničkim poreklom, bojom kože, verom, jezikom ili na bilo koji drugi način.

Najvažnija ljudska prava navedena u Povelji UN iz 1948. su pravo na ljudsko dostojanstvo, život, slobodu, osnivanje porodice, pravo na rad, zdravstvenu zaštitu, socijalnu sigurnost…

Dokumentom je zabranjeno mučenje, ropstvo, teranje dece na rad…
Tokom decenija borbe za ljudska prava osnovane su mnoge organizacije koje na godišnjem nivou izveštavaju o stanju ljudskih prava u svetu. Među njima se izdvajaju Human Rights Watch, Freedom House, UN Watch, Amnesty international…

U Republici Srbiji ljudska prava su zagarantovana Ustavom.
Prema podacima iz prošle godine stanje ljudskih prava kod nas je bolje nego u npr. Rusiji i Turskoj ali smo, u odnosu na zemlje Evrope na začelju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *