Pojam korupcija poznat je od kada postoji civilizacija. Novac koji tokom godine koruptivnim tokovima u svetu promeni vlasnika dostiže do neverovatnih 2,6 biliona dolara ili slikovitije –  2.600 milijardi. Tako bar tvrde podaci UN za 2021.godinu.

Korupcija je složena društvena, politička i ekonomska pojava koja pogađa praktično sve zemlje sveta. Ona napada temelje demokratskih institucija, usporava ekonomski razvoj i doprinosi nestabilnosti i onemogućava uspostavljanje vladavine prava.

Konvencija UN o sprečavanju korupcije doneta je 2005. godine od kada se 9. decembar i obeležava kao Međunarodni dan borbe protiv ove pojave.

Karta borbe protiv korupcije

Sudeći prema podacima iz prošle godine Srbija se, na listi od 180 država, nalazi na 96. mestu sa svega 38 od maksimalnih 100 poena kada je u pitanju percepcija korupcije. To znači da svetski stručnjaci iz ove oblasti našu zemlju prepoznaju kao jednu od onih gde je borba protiv korupcije loša i neučinkovita. Tako se u regionu samo BiH i Albanija smatraju korumpiranim društvima od srpskog. Neslavno mesto na svetskoj listi delimo sa Argentinom, Brazilom, Indonezijom, Lesotom i Turskom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *