Teško je sresti nekoga rođenog pre “osamdesetih”, a da se makar kroz maglu ne seća Dana mladosti.

Od Vardara pa do Triglava slavio se rođendan “voljenog vođe” – doživotnog predsednika Socijalističke federativne republike Jugoslavije i njenog maršala – Josipa Broza Tita. Iako niko sa sigurnošću nije mogao da kaže kada je maršal zaista rođen, a on sam je tu temu izbegavao, 25. maj je rukovodstvo socijalističke države, smeštene u međuprostor između zapada i istoka, odredila kao jedan od najvažnijih dana u životu oko 22 miliona Jugoslavena.
“Druže Tito, mi ti se kunemo”, “Druže Tito, ljubičice bela”, odzvanjale su pesme širom Jugoslavije, nestale u krvavim ratovima nakon što je “bratstvo i jedinstvo” pokazalo svoje pravo, užasno lice.
Decenijama, na Dan mladosti, Tito je iz ruku “najboljih omladinki i omladinaca” ili “junaka socijaliatičkog rada”, primao Štafetu nakon Sleta na stadionu JNA u Beogradu.
Prva štafeta krenula je iz Kragujevca 1945. godine kao želja boraca Trećeg kragujevačkog bataljona, Prve proleterske brigade. I “Skojevci” – pripadnici Saveza komunista socijalističke omladine Jugoslavije podržali su ovu ideju i istorija je počela da se piše mastilom drugačije – crvene boje.


Na svom prvom putu kroz ratom razorenu Jugoslaviju, prvu Titovu štafetu iz Kragujevca, nosilo je više od 12 hiljada ljudi putem dugim preko 9.000 kilometara.
Kuriozitet je da je prvu štafetu iz centra Šumadije ponela Nadežda Kotnik Stevanović i da je omladincima, 1980. godina predala… poslednju. Tako je počela i završila se jedna epoha koja je obeležila živote miliona Jugoslavena.
U Kragujevcu, u strogom centru grada, postoji jedinstven spomenik podignut 1977. godine, delo vajara Matije Vukovića, a
posvećen je uspomeni na događaj i datum koji je obeležio čitavu drugu polovinu proteklog veka.


Kragujevčani danas, posebno oni mlađi, o Titu, štafeti i samom spomeniku neznaju gotovo ništa.
“Neka devojka je nešto kao trčala do Beograda i nosila odavde poklon liku koji se družio sa carevima, kraljevima, svetskim glumcima, muzičarima. Kad je on vladao, navodno je sve bilo skroz super”, kaže jedna Kagujevčanka, rođena decenijama posle Josipa Broza Tita.
Sreća nam Dan mladosti!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *