Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Sabor Svetog Arhangela Gaveila ili, kako se kaže u narodu, Letnji Aranđelovdan.
Veruje se da Sveti Arhangel Gavrilo donosi dobre i blage vesti i veoma je poštovan u pravoslavnom svetu. Iako nije obeležen crvenim slovom u crkvenom kalendar, spada u česte slave u Srbiji.
Veruje se da se Sveti Arhangel Gavrilo pojavio pred Bogomajkom Devicom Marijom i saopštio joj da će roditi Isusa Hrista. On je takođe Svetom Joakimu i Ani najavio rođenje Presvetw Bogorodice.
Ipak, među svim blagoveatima koje je doneo ljudskom rodu, najvažnijom se smatra vest o Vaskrsenju Gospoda Isusa Hrista.
Sveti Arhangel Gavrilo je prihvačen kao simbol mira u čitavom hrišćanskom svetu, a njegova najpoznatija freska, Beli anđeo, oslikana je u manastiru Mileševa i pod zaštitom je UNESKO.
Za ovaj praznik vezani su mnogi običaji, a posebno je ostalo zabeleženo da su se u prošlosti ovog dana devojke obavezno bavile ručnim radom.
Smatra se i da je današnji dan pogodan za započinjanje važnih poslova i donošenje životnih odluka.
Molitva koju obavezno treba izgovoriti na današnji dan glasi:
Sveti Aehabgele Gavrilo, koji donese neizrečenu radost sa neba Prečisroj Djevi, ispuni radošću i veseljem srce moje gordošću ispunjeno. O Veliki Arhangele Božiji Gavrilo, Ti se blagovestio Prečisroj Djevi Mariji začeće Sina Božijeg. Objavi i meni grešnom strašni dan moje smrti i umoli Gospoda Boga za moju grešnu dušu, da mi oprosti moje grehe, da me ne zarobi lukavi demon i ovlada mnome.
O Veliki Arhangele Gabriel! Sačuvaj me od svih nevolja i svih bolesti, sada i uvek i u bekove vekova.
Amin.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *