Vernici Rimokatoločke crkve ali i drugih crkava koji vreme računaju po gregorijanskom kalendaru, danas slave Uskrs, najveći i najradosniji praznik koji simbolizuje suštinu hrišćanske vere – pobedu života nad smrću.

Katolički običaji povezani sa Uskrsom počinju od srede koja se naziva “Čistom” kada počinje post koji traje do Uskršnje nedelje.
Praznuje se tri dana i, kao i kod pravoslavaca, spada u takozvane pokretne praznike što znači da se njegov datum menja od godine do godine, s tim što uvek pada u nedelju.

U katoličkoj tradiciji Uskrs je obeležen obredima koji počinju Velikom sedmicom tako da se na “Veliki četvrtak” obeležava “Poslednja večera”, a na Veliki petar stradanje Isusovo. Na Veliki subotu vernici se okupljaju na Svetoj misi i bdenjem čekaju svitanje Uskrsnog jutra.
Obavezno se boje jaja koja simbolizuju novi život, a domovi si ukrašavaju figuricama zečića i ptica koje označavaju obnovu prirode i opšteg buđenja.
Najstarija katolička crkva južno od Save i Dunava nalazi se u Kragujevcu i posvećena je Svetom Josipu.


Kragujevački župnik Stjpo Vinojčić svim vernicima poželeo je srećan Uskrs i poručio da je ovaj blagdan posvećen nadi ali ujedno i sumnji.
“Nada zato što svi očekujemo odgovor na pitanje šta nas čeka iza ovog živoa. Krist nam je pokazao da je iza ovog života radost i sreća. Zato, svim kršćanima koji danas slave poručujem da uvek idu prema Isusu jer je On taj koji je pobedio smrt. Njegovo je uskranuće i naše i samo hod u tom pravcu može dovesti do večnog pogleda u lice Boga”, poručio je župnik.

On se zahvalio vernicima iz Brazila, Nigerije, Mauricijusa i drugih zemalja koji studiraju u Kragujevcu i koji su, kako je rekao, posebno revnosni u ispovedanju vere.


Župnik Stipo Vinojčić je posebno pozdravio i sveštenike SPC koji su prisustvovali Svetoj misi i ugostili se na prigodnoj svečanosti priređenoj za ovu priliku. Među zvanicama našao se i prvi komšija crkve Svetog Josipa, predsednik Advokatske komore koja se nalazi preko puta, poznati kragujevački advokat Zvonko Marković.


Katoločka crkva Svetog Josipa najstarija je katolička crkva u Srbiji, južno od Save i Dunava. Prva bogomolja za hrišćane katoličke vere osnovana je 1831. godine i nalazila se u vidu kapele u dvoru (konaku) kneza Miloša Obrenovića.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *