14. oktobar slavi se kao Pokrov Presvete Bogorodice. Ovaj praznik posvećen je Njenom pokrovu, prekrivaču koji je, prema viziji koju je imao sveti Andrej Jurodivi, ona zazastrla nad hrišćanskim svetom, štiteći ga tako od svakog zla.

Žene koje nisu rađale ovog dana pale sveću, mole se i poste kako bi im Bogomajka podarila potomstvo.
Crkva je oduvek Presvetu Bogorodicu proslavljala kao pokroviteljku i zaštitnici hrišćana. Ona svojim molitvama priziva Božju milost prema grešnicima.
Događaj koji crkva praznuje zbio se 14. oktobra 911. godine u vreme cara Lava Mudroga Filozofa. Tokom svemoćnog bdenja u Bogorodičnoj crkvi Vlaherne u Carigradu. U svetinji prepunoj naroda stajao je i sveti Andrej Jurodivi sa svojim učenikom Epifanijem.
U četiri sata posle ponoći sveti Andrej je ugledao Presvetu Bogorodicu sa rasprostrtim omoforom (pokrovom) iznad naroda. Bila je odevena u zlatokrasnu porfiru i blistala okružena apostolima, svetiteljima, mučenicima i devicama. Tada svetitelj učeniku Epifaniju rukom pokaza prizor i upita ga da li i on vidi “Caricu i gospođu, kako se moli za sav svet”, što Epifanije potvrdi.
U spomen na ovaj događaj slavi se današnji praznik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *