Vladan Krsmanović osuđen je danas prvostepenom odlukom Suda u Kragujevcu na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 8 godina i dva meseca jer je 7. decembra prošle godine na pešačkom prelazu vozilom usmrtio Nikolinu Janković (12).
On je osuđen za oba dela koja mu se stavljaju na teret – Ugrožavanje bezbednosti u saobraćaju i nepružanje pomoći.
Kobnog dana devojčica je oborena na pešačkom prelazu odakle je sa teškim povredama prevezena u UKC u Kragujevcu gde je i preminula 1. januara.

Roditelji nastradale devojčice novinarima su danas rekli da imaju uveravanja da će se nadležni tužilac žaliti i tražiti maksimalnunzaprećenu kaznu. Oni su izneli i detalje koji svedoče da je optuženi Krsmanović bio pod dejstvom najmanje tri opojna sredstva među kojima je “Dreger”, aparat za testiranje koji zvanično koristi MUP Srbije prepoznao, između ostalog i kokain. Navode i da je pouzdanost aparata za merenje na nivou iznad 97 procenata. Svoje tvrdnje potkrepljuju isečkom sa testa uzetog od optuženog neposredno nakon nesreće.


“Bilo je mnogo stvari u čitavom postupku kojima nismo zadovoljni. Posebno smo ogorčeni ponašanjem advokata odbrane koji su sve vreme provocirali”, kazala je Vera Janković, majka tragično nastradale devojčice. Dodaje da se porodica zbog toga obratila i Advokatskoj komori Kragujevca.

Vera i Bogoljub Janković, roditelji nastradale devojčice, osnovali su Udruženje roditelja stradale dece u saobraćaju čiji je zadatak izmena Krivičnog zakonika i pooštravanje zaprećenih kazni za vozače vinovnike saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom dece.
Članovi udruženja su saglasni u oceni da je većina izrečenih kazni za ovakva dela minimalna.
Roditelji Nikoline Janković, Vera i Bogoljub rekli su i da narednih dana očekuju sastanak sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem i nadležnim ministrima gde bi trebalo da iznesu predloge i mišljenja udruženja o mogućim izmenama Krivičnog zakonika.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *