Grad Kragujevac počinje sa formiranjem rekreativnih i zelenih oaza koje će doprineti da umesto parka u Gradu, Kragujevac postane „Grad u parku“.

Cilj formiranja rekreativnih i zelenih oaza je da se obezbedi što više prostora u kojima će građani da provode kvalitetno svoje slobodno vreme uživajući i družeći se u jednom lepom, prirodnom i zelenom okruženju, najavila je Sanja Tucaković, članica Gradskog veća za lokalnu samoupravu. Inicijativa je potekla od naših najstarijih sugrađana koji su predložili da stvorimo što više uslova za njihov aktivan odmor, zbog čega će Senior oaze, biti i prve koje ćemo formirati. Senior oaze, koje će ove godine biće formirane u mesnim zajednicama Vašarište, Stara radnička kolonija, Centar, Aerodrom, Bubanj i 21. oktobar činiće šahovske table, klupice, tereni za boćanjei teretane na otvorenom prilagođene starijim sugrađanima, objasnila je Sanja Tucaković.

Sanja Tucaković

Svoj odmor građani će moći aktivno da provode i u Piknik oazama koje će sadržati roštilje, stolove, klupice i česme, a za narednu godinu, najavila je članica Gradskog veća za lokalnu samoupravu planiran je bioskop na otvorenom, formiranje što većeg broja pešačkih i trim, ali i biciklističke staze pored Lepenice, za koji ćemo izraditi detaljni urbanistički plan i projekat u narednoj godini. Takođe planirana je i izgradnja više biciklističkih staza i u ostalim delovima grada kroz programe urbane mobilnosti. Nismo zaboravili ni mlade mame dojilje koje će u prirodnom okruženju imati prostor u kome će u miru, skrivene od pogleda, na klupici za dojilje, moći da nahrane svoje bebe.

Kao deo koncepta uređenja javnih zelenih i drugih površina kroz formiranje rekreativnih i zelenih oaza namenjenih za različite kategorije stanovništva, planirano je i formiranje Pet parkova. U 2023. godini u planu su tri pet parka i to u mesnim zajenicama Bubanj, Centar i Vašarište, rekla je Maja Angelovska članica Gradskog veća za komunalne delatnosti. Formiranjem pet parkova omogućićemo građanima da svoje pse puste da se slobodne istrče bez bojazni da ikome smetaju. Pet parkovi su zajednička opravdana potreba, jer ćemo sa jedne strane olakšati vlasnicima pasa, a sa druge strane u korist svih građana više ćemo voditi računa o higijeni i izaći u susret građanima kojima smeta nepropisno šetanje pasa bez povodca. Ideja nam je, pojasnila je Maja Angelovska, da se stvore uslovi da vlasnici pasa svoje slobodno vreme kvalitetnije provode sa kućnim ljubimcima, što će doprineti i unapređenju socijalnog razvoja, jer će se u okviru tih prostora družiti ljudi istog ili sličnog interesovanja. Pet park u delu Velikog parka i Pet park koji će se formirati na prostoru iza BIE, obuhvatiće površinu od oko šest ari. U okviru adekvatno ograđenog prostora postaviće se sprave za pse, klupice, korpe za otpatke, informativne table sa pravilima ponašanja, a predviđeno je postavljanje osvetljenja i vode. Postavljanje mini Pet parka predviđeno je i na prostoru iza bivše zgrade suda, najavila je članica Gradskog veća za komunalne delatnosti.

U cilju globalnih prioriteta održivog urbanog razvoja i promocije zelene infrastrukture sa aspekta rešavanja problema ubrzanih klimatskih promena, Gradski urbanista Ivan Radulović najavio je formiranje kišnih bašti. Kako bi doprineli sprečavanju posledica urbanih poplava u saradnji sa Savetima mesnih zajednica odredili smo lokacije za kišne bašte koje su efikasno i potpuno prirodno rešenje za veliku količinu atmosferskih padavina na mestima gde su beton, asfalt i objekti, odnosno gde nema zemlje koja bi ih upila. Istovremeno, ovo je i prostor u kome se može i uživati, a doprinosi i estetskoj slici grada. Kišna bašta, objasnio je Radulović je udubljena površina zasađena niskim biljkama i žbunjem otpornim i na sušu i na kišu a u cilju pročišćavanja atmosferskih voda i vazduha. Ta udubljenja imaju sposobnost da određenu količinu atmosferskih voda zadrži i tako spreči njihovo brzo oticanje, rasterećujući kanalizacionu mrežu.