-Oslikavanjem murala želeli smo da mladimo približimo lik kneza Mihaila i zbog toga angažovali jednog od najpoznatijih srpskih street art umetnika Milana Milosavljevića Deroksa, kazao je Nenad Jurišić, direktor Narodnog muzeja Šumadije. Zbog okolnosti i mesta gde se performans organizuje – kompleksu Miloševog venca, koji je zaštićeno područje, mural je oslikan na platnu dimenzija 2 x 1,60 i kasnije će biti sastavni deo nove izložbene postavke, najavio je direktor ove kragujevačke ustanove kulture.

Lik kneza Mihaila je inspirativan, a slika koju oslikavam veoma je retka i filmična, zbog čega se nadam dobrom portretu, kaže umetnik Milan Milosavljević Deroks, koji je na ovakav način u okviru različitih kulturnih manifestacija oslikavao znamenite ličnosti i van granica naše zemlje. On ističe da je za njega sam crtež značajan, a da ono što ga najviše zanima i čime se vodi dok umetničko delo stvara su oblik, svetlo, senka, boja.

U okviru manifestacije “Dani kneza Mihaila“, sledeći događaj je promocija monografije ’’Knez Mihailo Obrenović kroz umetnost i arhiv’’ autora Predraga Ilića, istoričara i Sanje Živković, direktorke Istorijskog arhiva Šumadije, koja će biti održana u Staroj skupštini 14. septembra u 19.00 sati.