Na današnji dan 1878. godine završen je Berlinski kongres. Srpske interese na samitu najvećih sila tadašnje Evrope zastupao je jedan od najpoznatijih Kragujevčana Jovan Ristić.

Istoričari su slažni da je njegova uloga od izuzetnog značaja jer je na kongresu uspeo da isposluje detaljnu reviziju San – stefanskog mira kojim je, pod pritiskom Rusije trebalo da bude formirana Velika Bugarska na štetu Srbije. Šest evropskih sila Velika Britanija, Rusija, Austrougarska, Italija, Francuska i Nemačka donele su sudbonosne odluke o sudbini Osmanskog carstva i četiri balkanske države – Srbije, Rumunije, Grčke i Crne Gore.


Po ranijoj zamisli Rusije Srbija bi ostala bez velikog dela teritorije dok je Bugarima pripao najveći deo Makedonije, delovi Srbije uključujući Niš, delovi Albanije i Grčke.
Nasuprot ruskoj težnji, ostale evropske sile nisu bile spremne da prihvate Veliku Bugarsku pa su za Srbiju obezbeđena značajna teritorijalna proširenja. Matici su Berlinskim mirom pripojena četiri okruga: Niški, Pirotski, Toplički i Vranjski.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *