Kontakt galerija kragujevačkog Studentskog kulturnog centra biće u sredu 12.jula od 19.00 sati mesto razgovora o knjizi eseja. Кnjiževni džem sešn Ivane Vanovac je povod za priču.

Šta je to što povezuje poznate književnike, scenske umetnike, muzičare, likovne umetnike, lokalne stvaraoce, studente književnosti i umetnosti, talentovanu decu i omladinu? Osim toga što su u jednom trenutku predstavili svoje stvaralaštvo mitrovačkim i kosovskim ljubiteljima umetnosti, njima je zajedničko i to što su – Ličnosti. Ivana Vanovac odabrala je za svoju knjigu samo one stvaraoce (jer stotine ih je prodefilovalo Кosovom i Metohijom) čiji život i delo svedoči da je, i u vremenu ideologije novca i političkog i ekonomskog totalitarizma, moguće biti uspešan stvaralac, a ne biti rob karijere. Sabrala ih je u malenu odaju umetnosti, malu čitaonicu i, zajedno sa njima, učestvovala u književnom džem sešnu. Na tom književnom džem sešnu Ivana Vanovac, iz prikrajka, dodala je svoj utisak, originalnu i autentičnu reč, boju, ton, zvuk. Taj mali dodatak smisla, značenja i vrednosti životu i delima predstavljenih u knjizi stvaralaca, najčešće je bio dovoljan da se iskaže esencija njihove umetnosti. A za to je umetnicima reči, što Ivana Vanovac nesumnjivo jeste, dovoljan pasus, rečenica, ponekad čak i belina između redova. Umetnik u Ivani Vanovac razumevao je njihovu umetnost, na neponovljiv način je iskazivao, mislilac ju je kritički analizirao i smeštao u širi kontekst, a novinar uvideo i preneo njihov značaj široj javnosti.

Кnjiževni džem sešn odličan je primer kako je lepota i smisao umetnosti, kao i života, u bogatstvu nijansi.

Ovo nije samo Ivanina knjiga. Ovo je zajednička knjiga. Кnjiga svih onih koji su proteklih godina učestvovali u kosovskom književnom džem sešnu, izgrađujući, na pepelu nekadašnje slave, kulturno-umetničku scenu jednog grada, slaveći život uprkos najavljenoj smrti.
Кnjiga koja dokazuje da, ipak, nema smrti; ni seoba.
Hronika nenajavljenog života.
Raskošnog, bogatog.
Neuništivog.

(Aleksandar Dunđerin)

Ivana Vanovac rođena je 1982. godine u Кosovskoj Mitrovici. RRadijskim novinarstvom bavi se od 2004. godine. Trenutno radi kao novinarka u Radiju Кosovska Mitrovica gde već godinama, između ostalog, redovno prati kulturno-umetničke programe. Živi u Кosovskoj Mitrovici.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *