U okviru Kragujevačkog kulturnog leta u petak, 7. jula Đački trg kod Prve Kragujevačke gimnazije biće mesto za ućivanje svim ljubiteljima sedme umetnosti. Od 20.30 časova počinje “Kabare za kvintet i glumca – druga strana filma”, sa idejom da prikaže važnost i veličanstvenost muzike koja je neophodna pokretnim slikama.Kvintet izvodi čuvene hitove iz filmova: Amarkord, Žaoka, Misija, Džems Bond, Kum, Top gan, Petparačke priče, Titanik, Kabare, Mačke iz visokog društva, Flinstons, Ameli Pulen, Groznica subotnje večeri.

Da li ste nekada gledali film i pomislili, kako je dobra muzika, ili ste, negde čuli melodiju i istog trenutka prepoznali o kom je filmu reč?
Ideja kabarea je da se prikaže važnost i veličanstvenost muzike koja je neophodna pokretnim slikama.
Filmska muzika predstavlja centralnu tačku.  Glumac pripoveda tople i duhovite priče. Na taj način film prikazuje iz drugog ugla.
Glumac postavlja pitanje kakvih se sve priča i sami sećamo dok slušamo filmsku muziku? Ostavlja publici temu za maštanje… koja je njihova priča?
Obzirom na to da je filmska muzika jedna od grana klasične muzike, namera je da se ovim putem da ukaže na njihovu povezanost i sličnost. I to zvukom akustičnih, simfonijskih instrumenata, oboa, glas, violina, violončelo, kontrabas i džez gitara. Važno je da se takav zvuk, koji nije baziran na elektronici, već je bogat rafinisanim bojama, dinamikama i aranžmanima, prikaže što brojnijoj publici.
Tekst: Nina Ćosić
Izvođači:
Aleksandar Lazić-glumac
Quintet Da capo:
Nina Ćosić- oboa, glas
Hemnalina Miresković-violina
Nataša Lišanin- violončelo
Srđan Lišanin-kontrabas
Jevrem Ćosić-jazz gitara
*Izvođači su renomirani muzičari Simfonijskog orkestra RTS, Beogradske filharmonije i Big banda RTS.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *