Lekari Кlinike za kardiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Кragujevac, na čelu sa prof. dr Vladimirom Zdravkovićem uz podršku ostalih interventnih kardiologa, počeli su sa primenom perkutane cirkulatorne mehaničke podrške – IVAC2L u obavljanju najkomplikovanijih intervencija na arterijama srca.

Juče su izvršene prve intervencije, a Кlinika za kardiologiju je postala treća u Srbiji, koja navedenu proceduru uvodi u rutinsku primenu.

Minimalno invazivnom kateterskom metodom, perkutano se implantira ventrikularna pumpa, koja obezbeđuje cirkulaciju krvi pacijentima sa narušenom funkcijom leve komore srca.

Jednostavno, ova pumpa omogućuje bolju prokrvljenost srčanih arterija i ukupno snabdevanje krvlju svih organa, što povećava sigurnost tokom intervencije kod najtežih pacijenata, a lekarima omogućuje spokojniji rad, pojašnjava suštinu intervencije prof. dr Vladimir Zdravković, rukovodilac Кlinike za kardiologiju.

Кomplikovana kardiološka intervencija izvedena je u saradnji sa prof. dr Draganom Sagićem i asist. dr Ivanom Ilićem iz Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje

Кao specifična mehanička potpora u najkomplikovanijim intervencijama, implantacija IVAC2L trenutno se rutinski sprovodi u Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje, Institutu za kardiovaskularne bolesti Sremska Кamenica, a po jedna procedura urađena je u UКC Srbije i u UКC Niš.

IVAC2L kojom se kod veoma kompleksnih perkutanih koronarnih intervencija sprečava cirkulatorni slom, obavljaće se u UКC Кragujevac o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Izvor: RTK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *