Posle dramatične noći Kragujevac “vida rane” i meri posledice izlivanja Lepenice i brojnih bujičnih pritoka. Najteže su pogođena naselja uz sam rečni tok – Stanovo i Palilule odakle je noćas evakuisano četrnaestoro najugroženijih.

Lepenica je trenutno u svom koritu ali je stanje nestabilno zbog novih padavina.
Građani strahuju od novog izlivanja, a situacija u nekim selima je još kritičnija.
Nadležni kažu da je još uvek rano za procenu štete ali je jasno da će ona biti velika.
Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić kaže u izjavi za Infoziju da je grad bio spreman za ovakav razvoj događaja pro je noćas i pokazano na terenu.
“Bio sam noćas da vatrogascima – spasiocima na terenu. Ljudi su odradili posao, što se kaže, kao na filmu. Ovakve količine padavina nisu prvi put pogodile Kragujevac. Imamo iskustva još iz druge polovine sedamdesetih godina i, najsvežije iz 1999. Mi smo na ovo spremni”, kazao je prvi čovek centralnog grada Šumadije.


Dodaje da se i tokom današnjeg dana, posebno u popodnevnim i noćnim satima, očekuju dodatne količine vode ali i uverava da Kraguevčani ne treba da brinu.
“Sve nadležne službe su na terenu, učinićemo sve da naši sugrađani budu bezbedni. Na mnogo toga ne možemo da utičemo ali smo u svakom smislu spremni”, kaže Dašić.
Zaključuje da bi i građani trebalo da budno prate situaciju i blagovremeno obaveštavaju o eventualnim promenama.


“Odeljenju za vanredne situacije Kragujevčani mogu da prijave sve ono što u trenutku deluje potencijalno opasno na telefon 034 505 800, a tu su i druge službe. Na istom broju dobiće i informacije o tome kako će se i kada procenjivali nastala šteta, koji su dalji postupci”, izjavio je Dašić u telefonskom razgovoru za naš portal.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *