Poznati Kragujevački biznismen, svetski putnik, alpinista i avanturista Dragan Jovović još jednom je prevazišao sebe. U poslednjoj avanturi sa koje se nedavno vratio, biciklom je sa kolegama iz ekspedicije “osvojio” Kraljevinu Mustang na Himalajima.

“Većina ni ne zna da postoji Kraljevina Mustang na Himalajima”, kaže Dragan Takovo ekskluzivno za Infoziju.

“Upper Mustang Mountain Biking Tour 2023.” okupio je 12 odvažnih Srpkinja i Srba koji su u avanturu krenuli praktično ne znajući ništa o “zaboravljenom kraljevstvu” na Nepalskoj visoravni na Himalajima.
“To je najsiromašniji i ujedno najnepristupačniji deo planete.

Kraljevina se nalazi u Nepalu ali joj je politički status prilično nedefinisan. Mustang je u suštini kraljevina ali zapravo nemaju kralja. Bar ne u onoj formi kakvu mi poznajemo”, kaže “Takovac” koji je biciklom sa kolegama iz ekspedicije prešao više od 300 kilometara po terenu koji je veliki izazov i za najozbiljnija terenska vozila sa pogonom na sva četiri točka. Iako je osvajao sve što se osvojiti može od Akonkagve u Južnoj Americi, preko Južnog pola, Kilimandžara i Atlasa u Africi, Elbrusa, najvišeg vrha Evrope i krova sveta – Mont Everesta, kaže da je ova biciklistička ekspedicija fizički bila možda i najzahtevnija.
O motivima, kao i uvek nerado govori, ali se nameće zaključak da Jovović zapravo ispituje vlastite, pre svega mentalne granice jer fizički je u top formi.
“Visinske barijere organizam pamti i do dve godine. Ja duži period nisam bio na tim visinama pa su blagi problemi kod svih pa i mene počeli na nešto preko 4000 metara nadmorske visine. Najteža je nesanica uprkos umoru. Jednostavno nema dovoljno kiseonika da bi se mirno spavalo. Noći smo prekraćivali u razgovorima i pretresanju uspomena iz ranijih avantura. Tako sam prvi put izuzetno kvalitetno vreme proveo sa poznatim hirurgom, dr Colićem. Ranije nam se putevi nisu ukrštali”, prepričava doživljaje ovaj korpulentni Kragujevčanin koji je za dve nedelje izgubio skoro 10 kilograma vozeći bicikl po bespućima Himalaja.

“Na turi ne postoji ni jedan metar koji nije kamenit. To su ozbiljni komadi veličine glave odraslog čoveka. Deluje nemoguće da bi se vozio bicikl. Uz uspone i “spustove” pod uglom često i iznad 30 stepeni deluje kao nemoguća misija. Pad može da bude koban. I bilo ih je. Organizator ekspedicije, Dragan Jaćimović imao je težu povredu ruke. U trenutku sam pretpostavio da bi ovako bilo voziti bicikl po površini Meseca. Samo kamena pustinja i opasnosti bukvalno na svakom metru”, slikovit je Jovović.
Čuveni jugoslovenski istraživač i putopisac Željko Malnar u svojoj knjizi sa koautorom Borbom Bebekom “U potrazi za staklenim gradom”, napisao je da je “put na istok put čoveka u samog sebe”. I Dragan Jovović ima filozofski aspekt svojih avantura.
“Istraživanjem sveta, posebno onih njegovih delova gde suvereno vladaju zakoni prirode, shvatamo da postoje narodi čija svakodnevica nema dodirnih tačaka sa našom. U Kraljevini Mustang ali i na Nepalu generalno ništa se nije pomaklo vekovima. Ako i postoji napredak, jedva je primetan. Prvi TV uređaj je na ove prostore stigao u poslednjim godinama prošlog veka. U retkim prodavnicama prodaje se gas, so, brašno… Nema proizvoda bez kojih je život nezamisliv na 99 posto planete. Njima pak to bez čega mi ne možemo ni ceo jedan dan, suštinski nije ni neophodno. Ovde shvatite da je život u dobroj meri nešto sasvim suprotno od onoga što mi smatramo da je. Ne radi se o socijalnim ili ne znam kakvim razlikama. Ovo je na neki način put u prošlost, u tehnologijama nekontaminiran svet sa posebnim moralnim i svakim drugim načelima”, priča Jovović kome je ovo peta po redu “poslednja ekspedicija”. Sasvim slučajno otkrio je neke planove ali o tome za sada nećemo da govorimo.
Uobičajeno da je da ovakve ekspedicije prate lokalni vodiči. I dok je Draganova ekipa vozila bicikle, dva terenska vozila bila su u pratnji. U njima je hrana, pitka voda, medicinska sredstva koja itekako mogu da zatrebaju, alat za eventualne opravke…
“Vođeni željom za što intenzivnijim doživljajem, ponekad ljudi uspeju skoro nemoguće. Vodiči kažu da smo bili najbrža od sve tri ekspedicije koje su organizovane na ovom terenu. Prosek je 6 kilometara na sat dok smo, po njihovoj računici, mi vozili 8. Neko bi pomislio da bi taj prosek mogao da bude i bolji da nismo imali tri dame. To je međutim sasvim pogrešan stav. Upravo njih tri, iskusne trijatlonke, davale su tempo i muškarce koji su prirodno snažniji, često ostavljale iza sebe”, prepričava Dragan avanturu i dodaje da su za njega lično veliki usponi bili manji problem od deonica na kojima se odvijao veoma zahtevan spust.
“Ono što je logično, na Nepalu i nije baš”, dodaje kroz smeh.
“Nigde na svetu nije lakše voziti uzbrdo nego nizbrdo, ali eto i to sam doživeo”, zaključuje Dragan Jovović, čovek koji je simbole Kragujevca isticao na najudaljenijim i najzabačenijim krajevima planete.

__________________________________________

Kraljevina Mustang nalazi se na Tibetskoj visoravni u državi Nepal. Narod Lobe koji je nastanjuje gotovo je potpuno bez obrazovanja. Žive nomadski ili uzgajaju ječam i ovas, jedine dve kulture koje opstaju na neplodnom zemljištu na ogromnoj nadmorskoj visini (3 – 6 hiljada metara). Prema zastarelim podacima bilo ih je oko 30.000 ali se danas smatra da ih je značajno manje. Popis je praktično nemoguće izvršiti. Ono što ih, pored specifičnih uslova i prirodne izolovanosti, čini jedinstvenim je da narod Lobe i Kraljevima Mustang nikada nisu bili u ratu.

_________________________________________

Kralj Mustanga je preminuo 2008. godine. Nasledio ga je sestrić jer se u trenutku nije znalo gde mu se nalazi sin prestolonaslednik tako da danas Mustang ima dva suverena. Jednog priznatog i sina prestolonaslednika koji je odan alkoholu i živi u jedinom hotelu na teritoriji kraljevstva. Kraljeva rezidencija nema prozore, deluje urušeno i zapušteno, a čuva je samo jedan pripadnik obezbeđenja – pas Tibetanski mastif privezan na ulaznim vratima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *