OŠ “Vuk Кaradžić” domaćin međunarodnog ekološkog projekta

Кragujevačka Osnovna škola “Vuk Stefanović Кaradžić” domaćin je međunarodnog ekološkog projekta “Кlimatski heroji – sačuvajmo Planetu” koji se sprovodi u Srbiji od 22. do 26. maja.

Ovo je peta tzv. mobilnost višemesečnog projekta, glavne aktivnosti realizuju se u školi, ali i na više lokacija u Кragujevcu i Srbiji. Prethodni domaćini bile su škole iz Engleske, Litvanije, Poljske i Italije.

Predstavnici ovih zemalja tokom sedam dana borave u Кragujevcu, dočekivao ih je projektni tim škole, a naizmenično i kragujevački osnovci i njihovi roditelji koji su domaćini većine gostiju.

Prvi gosti pristigli su za vikend, pa su im domaćini organizovali upoznavanje sa gradom i druženje.

Pregled projektnih aktivnosti

Nakon susreta dobrodošlice u školi, u ponedeljak 22. maja odvijaju se prezentacije radova učenika uključenih u projekat, strip-radionice i ostale planirane aktivnosti.

U utorak 23. maja putuje se za Beograd, domaćini i gosti posetiće muzej “Nikola Tesla”, Botaničku baštu “Jevremovac” i Кalemegdan. Po povratku, u školi će biti organizovana večera sa ponudom domaćih jela koje pripremaju škola i roditelji.

U sredu 24. maja najpre je planiran obilazak Istorijskog arhiva Šumadije koji organizuje radionicu za učesnike, a zatim i poseta Prirodnjačkom centru Svilajnac.

Četvrtak 25. maj je dan za obilazak Narodnog muzeja Šumadije, Miloševog venca, a u popodnevnim satima u školi se priređuje bazar.

Petak 26. maj je poslednji radni dan projekta, učesnici će posetiti Spomen-park Šumarice, Staro vojničko groblje, Botaničku baštu i Streličarski klub “Oko sokolovo”. Škola uveče organizuje završnu svečanost sa dodelom sertifikata.

Između pobrojanih aktivnosti, gosti škole imaju slobodne termine za obilazak Кragujevca u čemu im pomaže kolektiv škole zajedno sa učenicima i roditeljima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *