– Stanje u fabrici je potpuno haotično i finansijski neizvesno. Dugovi iz dana u dan rastu, rastu i tenzije sa dobavljačima – kaže za Infoziju predsednik Industrijskog sindikata kragujevačke fabrike Zastava Oružje Dragan Milosavljević i dodaje da je pitanje trenutka kada će sistem da kolabira.
Tvrdi i da, na osnovu sastanka u Ministarstvu odbrane za sada stečaj nije opcija.


“Država je obećala 10,7 miliona evra investicija u fabriku. Ima nade da taj novac neće otići u vetar i u tom smislu stečaj može da se izbegne. To međutim neće biti dovoljno ako se u fabrici ne dogode radikalni rezovi i ozbiljne promene”, tvrdi veteran protesta “Oružara” iz devedesetih. Dodaje da “Nema dileme da je za stanje kriv isključivo menadžment fabrike koji je uspeo da napravi direktnu štetu od 44 miliona evra što predstavlja godišnji plan kragujevačke fabrike namenskih proizvoda.
– Došlo je vreme smena i odgovornosti. Ne može izvoz za SAD koji je najavljivan kao posao stoleća da završi sa katastrofalnim gubicima. Ko je za to kriv, mora da odgovara. Država je najodgovornija i Ministarstvo. Oni su postavili Mladena Petkovića na mesto direktora, valjda na osnovu “vrhunskih” rezultata u Krušiku odakle je došao u Kragujevac”, sarkastičan je i zabrinut Milosavljević.

Kaže i da je konverzijom dugova država postala apsolutni vlasnik fabrike i da ona postavlja kadrove i ugovara poslove.
“Sve je na državi. Mi iz nekog razloga već 6 meseci nemamo direktora. Kuća bez domaćina je kao kuća bez krova. Prvo kisne, posle se uruši. To se sada dešava sa nekadašnjim gigantom”.
Na pitanje Infozije o saznanjima da ne postoji sindikalno jedinstvo u fabrici čiji su sindikalci svojevremeno uzdrmali do tada neprikosnoveni režim Slobodana Miloševića, Milosavljević kaže:
“U fabrici trenutno funkcioniše sedam sindikata. Daleko su devedesete i naša snaga iz tog vremena. Preovladali su kod nekih isključivo lični interesi i lični sukobi. To otupljuje oštricu borbe da spasemo fabriku. Došli smo do toga da je većinski Samostalni sindikat pre nekoliko dana dobio priznanje kao najbolji sindikat u zemlji. Šta to znači? Sindikat koji se bori protiv loših odluka iza kojih stoje kadrovi koje postavlja država, bude nagrađen od iste te države. Meni to nije logično. Ili je nagrada za potkopavanje interesa radnika i spinovanje, odvlačenje pažnje sa suštinskih stvari na sporedne. Drugo ne mogu da prepoznam”, navodi Dragan Milosavljević čiji Industrijski sindikat, iako, kako kaže odavno ispunjava uslove, još uvek ne može da overi svoju reprezentativnost.
“Zamislite ovo… Jedni dobijaju nagradu, a nas, jer nas se plaše, maltretiraju i ne daju nam reprezentativnost koja nam je potpuna. Sada i značajno dopunjena novim brojem jer nam prilaze novi članovi koji su razumeli ko se bori za interese fabrike i zaposlenih. To je apsurdna situacija. Pritisak ide do te mere da su članovi Industrijskog sindikata koji su bili na rukovodećim mestima i odlično radili svoj posao, svi do jednog smenjeni. U isto vreme postoji veliki broj ljudi koji primaju plate, a nikada i slovima nikada nisu ušli u fabriku. To nije normalno poslovanje”, tvrdi Milosavljević.
On navodi kao primer lošeg rukovođenja i činjenicu da je u rekonstrukciju sistema grejanja uloženo oko 1,5 miliona evra ali da su fabričke hale zimus bile ledene.
“Ne može ovako da se radi. Zastava Oružje je bukvalno kolevka srpske industrije. Ovde je sve počelo. Insistirao sam kod ministra da ta činjenica mora da se poštuje. Ne ruši se temelj da bi se popravio odžak. U krajnjoj liniji, kada sve uzmemo u obzir, pre svega međusindikalne nesuglasice, ako ideja o zajedničkoj platformi izostane, ako opšti interes padne pod teretom ličnih interesa pojedinaca, desiće se ono što je sigurno… Ako se ne desi sindikat – desiće se Oružari”, zaključuje u svojoj izjavi Dragan Milosavljević, prvi čovek Industrijskog sindikata fabrike Zastava Oružje u Kragujevcu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *