Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Vasilija Ostroškog – velikog čudotvorca čije se mošti čuvaju u manastiru Ostrog.

Svetitelj se poštuje i slabi u svim srpskim zemljama, a njegova bezbrojna čuda prepričavaju se širom sveta, često i mimo pravoslavnog.
Kaže se da je Sveti Vasilije tokom zemaljskog života ličio više na anđela nego na čoveka, a svoj je duh izdigao i telo obesmrtio.
Čuda koja se događaju pri molitvi Svetom Vasiliju ne daju se pobrojati, a najčešće su vezana za isceljenja od raznih bolesti.
Ko želi da mu Sveti Vasilije pomogne, od danas valja da započne strogi post sve do Trojica ili Duhova kada se odlazi u manastir na pričest.


Narodna verovanja kažu da na današnji dan ne treba raditi teške poslove ali se preporučuje da se počisti kuća kako bi u njoj tokom godine vladao mir i sloga.
Svetitelj je rođen u selu Mrkonjići kod Popovog Polja u Hercegovini odakle je otišao u manastir Uspenja Presvete Bogorodice u Trebinju gde je započeo svoj podvižnički život.
Bio je episkop zahumsko – hercegovački i skenderijski i živeo u manastiru Tvrdoš.
Nakon što su Turci razorili Tvrdoš, Sveti Vasilije prešao je u Ostrog gde je veru Hristovu propovedao sve do upokojenja u Gospodu 1671. godine.
Odmah nakon svetiteljevog napuštanja zemaljskog života, ljudi svih vera, počeli su da dolaze na njegov grob kako bi našli isceljenje i utehu. Verovanje da je Sveti Vasilije sveti čovek, utemeljeno je još za njegovog života.
Sveti Vasilije Ostroški smatra se jednim od najvažnijih svetitelja Srpske pravoslavne crkve. Njegove svete i čudotvorne mošti i danas posećuju hiljade vernika, kako pravoslavne tako i drugih veroispovesti.
Slava Tebi Sveti Vasilije, moli Boga za nas!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *