Tesla je Srbin, rođen 10. jula 1856. godine u Smiljanu, mestu koje je pripadalo tadašnjem Austrijskom carstvu. Umro je 7. januara 1943. godine u Njujorku, u potpunom siromaštvu, gde je proveo veći deo svog izuzetno bogatog života.

Pored brojnih pronalazaka – polifaznog sistema, obrtnog magnetskog polja, asinhronog motora, sinhronog motora i transformatora, Nikola Tesla je  najpoznatiji po otkriću naizmenične struje.

Krštenica Nikole Tesle

Nikola Tesla je i autor više od 700 patenata, registrovanih u 25 zemalja, od čega u oblasti elektrotehnike 112, a bio je i ključni čovek u izgradnji prve hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima.

Nikola Tesla se pridružio društvu velikana po kojima su data imena brdima na Mesecu. On je za sada jedini Srbin čije se ime našlo u Međunarodnom sistemu jedinica – Tesla (T) je prihvaćen kao merna jedinica za jačinu magnetnog polja (gustinu magnetnog fluksa).

Na čudan način, u istoriji do sada ostala gotovo nepomenuta priča o Nikoli Tesli, i ogromna ljubav i patnja koju je imao zbog Šumadije i Kragujevca.

Samo nekoliko meseci pre nego što je umro imao snage da u Njujorku oštro osudi fašiste, i skrene pažnju Amerikanaca na žrtve u svojoj domovini.

Tako se on pod naslovom „Braći u Americi“, u listu „Srpski srbobran“, obratio sledećim rečima:

„Naš narod pokazuje toliku moralnu snagu da nam svetla obraz pred svetom. Ono što čine naša braća u Starom Zavičaju dostojno je duha koji prožima našu narodnu pjesmu. Koliku duševnu snagu, čvrstu odluku, neprestrašenost i junaštvo imali su oni naši još nerazvijeni dečaci kad su pred nemačkim puškama radosno klicali: ‘Mi smo srpska deca. Pucajte!‘. Kako se mi svi možemo ponositi znajući da u čitavoj istoriji sveta nema tako veličanstvenog primera. Ovi divni mučenici živiti će vekove u našoj uspomeni oduševljavajući nas na besmrtna dela.”

One thought on “Na današnji dan rođen je Nikola Tesla: U srcu genija su deca Kragujevca imala posebno mesto”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *