Prestavom „Srpska drama“ po tekstu Siniše Кovačevića, koja je svoju premijeru imala pre 29 godina u Zvezdara teatru, sinoć je u Kragujevcu u izvođenju Trsteničkog pozorišta i Dramskog ateljea КUD „Vuk Кaradžić“ iz Grabovca otvoren 8. festival amaterskih i akademskih pozorišta „Кulisa“ Studentskog kulturnog centra.

Tokom festivala predstaviće se šest pozorišta iz Srbije. Sve predstave se igraju u sali Prirodno matematičkog fakulteta u Kragujevcu.

Prema rečima selektora Dragana Jakovljevića, odabrane predstave za program 8. „Кulise“ različite su u žanru i stilu, načinu na koji se bave odabranim temama.

Glumci i reditelji sopstvenom autorskom poetikom i doživljajem sveta problematizuju društvenu stvarnost i postavljaju ozbiljna pitanja.

Ovogodišnji festival otvorila je predstava „Srpska drama“ rađena u kooprodukciji Trstenika i Grabovca. Na osam festivala osvojila je 32 nagrade.

Festivali amaterskih i profesionalnih pozorišta, poput kragujevačke „Кulise“ mnogo znače neafirmisanim trupama.

Selekcija predstava prati aktuelne društvene teme iz novije amaterske i akademske pozorišne produkcije.

Izvor : RTK

Tokom festivala, u takmičarskom delu učestvuju pozorišne trupe iz Čačka, Jaše Tomića, Požarevca, Niša, Bečeja i Grabovca kod Tstenika.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *