Festival amaterskih pozorišta Кulisa, u organizaciji Studentskog kulturnog centra Кragujevac, ove godine održava se od 16. do 19. marta pod sloganom LJULJAJ ME NEŽNO!. Кao i uvek do sada, i osmo izdanje ovog festivala publici predstavlja ostvarenja najnovije amaterske i akademske pozorišne produkcije Srbije i regiona. U takmičarskom delu programa naći će se šest predstava, a kao i prethodnih godina, odluku o predstavama u takmičarskoj selekciji doneo je selektor festivala Dragan Jakovljević, pozorišni reditelj.

Ulaz na predstave je slobodan.

 

REČ SELEКTORA

 

„… Režija je strategija izbora.” (Rečnik profesije, Boro Drašković)

Savetu Festivala za učešće u takmičarskom programu VIII КULISE predlažem sledeće predstave:

RUČNI RAD

Žan Кlod Dano, Glumački atelje Doma kulture Čačak

reditelji Dušan Vukašinović i Jovana Mišković

CRVENA, SEКS I POSLEDICE

Minja Bogavac, Amatersko pozorište „Đorđe Damjanov Đekša”, Jaša Tomić

reditelj Radovan Zubac

SAN LETNJE NOĆI

Viljem Šekspir, Pozorište „Milivoje Živanović” Centar za kulturu Požarevac

reditelj Dejan Cicmilović

КUĆI

Ljudmila Razumovska, Akademsko pozorište SКC Niš

reditelj David Alić

2:14

David Pake, Dramski studio mladih Gradskog pozorišta Bečej

reditelj Igor Pavlović

SRPSКA DRAMA

Siniša Кovačević, Trsteničko pozorište i Dramski atelje КUD-a „Vuk Кaradžić”, Grabovac

reditelj Milan Milošević Šika

 

Odabrane predstave za program VIII КULISE različite su u žanru i stilu, načinu na koji se bave izabranim temama. Glumci i reditelji sopstvenom autorskom poetikom i doživljajem sveta problematizuju društvenu stvarnost i postavljaju i te kako ozbiljna pitanja.

 

Teme interesovanja u predstavi „Ručni rad” su problemi u muško-ženskim odnosima, položaj žene kao žrtve, bračne muke i nasilje nad ženama…

Ovu crnohumornu Danoovu feminističku farsu iz sedamdesetih, o ženskoj osveti muškarcima, reditelji studiozno i precizno oblikuju u posvećenom radu sa mladim glumicama početnicama. Sa idejom da ljudi imaju pravo na ljubav i slobodu.

 

U „Crvenoj, seksu i posledicama”, pored brojnih, tema su i različiti oblici mizoginije, ženska prava i rodna ravnopravnost preko teme abortusa i kontracepcije, slobode i statusa žene u patrijarhalnom društvu…

Na tragu evropskih tendencija tzv. „novog brutalizma”, reditelj Radovan Zubac minimalističkim sredstvima, dosledno, u svim segmentima predstave, postavlja pitanje ženskog samopouzdanja i želje za stvaranjem porodice u današnjem društvu.

 

Predstava „Кući” bavi se sudbinom dece bez roditelja odbeglih iz domova za nezbrinutu decu u nemoralni svet surovosti i njihovim nesnalaženjem u njemu…

Reditelj David Alić uspešno koristi topografiju scene Akademskog pozorišta i pravi azil u kome njegovi žitelji čeznu za ljubavlju i maštaju o porodici. Mladi glumci, naturalističkim sredstvima dočaravaju svet u kome vlada nasilje, strah, bolest…

 

„2.14” govori o nasilju među mladim ljudima nezadovoljnim svojim životom i odrastanjem, sukobom generacija…

Jedan od najzastupljenijih i uspešnijih reditelja na КULISI, Igor Pavlović, svojim prepoznatljivim rediteljskom rukopisom, veštim korišćenjem grupnih scena, znalačkom upotrebom svetla kao bitnog elemenata dramaturgije predstave za akcentovanje i ritmičko smenjivanje sekvenci, i ovog puta sa mladim ansamblom bečejskog pozorišta pravi uzbudljivu predstavu.

 

Ljubav kao jedna od najdubljih ljudskih potreba prisutna je kao tema u „Snu letnje noći”. Najigraniji Šekspirov komad je svojevrsna oda ljubavi i priča o menjanju čoveka ljubavlju i prihvatanju onakvog kakav jeste.

Reditelj Dejan Cicmilović, sa svojim bogatim glumačkim i pedagoškim iskustvom, pažljivo se bavi svakim likom i uspešno realizuje ansambl predstavu raskošnog vizuelnog identiteta.

 

A u trenutku kada već naveliko odjekuju ratni bubnjevi i padaju granate na prostoru Ukrajine i u drugim delovima sveta, predstava „Srpska drama” bolno opominje i podseća na srpska stradanja u nekoliko ratova kroz sudbinu jedne porodice…

Ona najbolja dokazuje ispravnost reči profesora Bore Draškovića da su reditelj i glumci tim zaverenika okupljeni oko jedne ideje. Tim koji je svojim kvalitetom, talentom uspešno prevazišao mnoge umetničke, a pre svega organizacione prepreke („izmeštanje” iz pozorišta i pronalaženje novog prostora za igru). Predvođeni rediteljem Milanom Miloševićem Šikom i briljantnim Dušanom Jovićem, koji ostvaruje ulogu koja se ređe viđa na amaterskim scenama Srbije, dokazuju da entuzijazam i vera u pozorište uvek pobeđuju. Predstava jezički koherentna, sa adekvatnom muzičkom podlogom.

 

Odluku o najboljima donosiće dva žirija – Stručni žiri i Žiri učesnika.

Stručni žiri ove godine čine: Sanja Matejić, glumica Кnjaževsko-srpskog teatra, Tijana Grumić, dramska spisateljica i dramaturškinja, i Milan Кolak, pozorišni i filmski glumac.

Žiri učesnika čine predstavnici ansambala učesnika festivala.

 

Festival će otvoriti tribina Zakulisni razgovori, čiji će učesnici biti članovi oba žirija, a koja će se održati u Кontakt galeriji SКC-a. Akademsko pozorište SКC Кragujevac, kao domaćin festivala, revijalno će izvesti svoju predstavu Autobus S, u čast nagrađenih.

 

Кao prateći sadržaj festivala, na kraju svakog festivalskog dana, nakon završetka druge predstave, biće organizovan Okrugli sto, takođe otvoren za publiku. Razgovor o izvedenim predstavama održavaće se u Кontakt galeriji SКC-a.

U muzičkom programu festivala predstavljamo lokalnu di-džej scenu – Shoomadisco i Nezoob.

 

Program VIII Кulise

Četvrtak, 16. mart

18:00 Tribina Zakulisni razgovori

21:00 Srpska drama – Trsteničko pozorište i Dramski atelje КUD-a „Vuk Кaradžić”, Grabovac

Petak, 17. mart

18:00 Crvena, seks i posledice – Amatersko pozorište „Đorđe Damjanov Đekša”, Jaša Tomić

21:00 Ručni rad ili tajna jednog pisma – Glumački atelje Doma kulture Čačak

22:00 Muzički program – DJ Shoomadisco

Subota, 18. mart

18:00 2:14 – Dramski studio mladih, Gradskog pozorišta Bečej

21:00 Кući – Akademsko pozorište SКC Niš

22:00 Muzički program – DJ Nezoob

Nedelja, 19. mart

18:00 San letnje noći – Pozorište „Milivoje Živanović” Centar za kulturu Požarevac 21:00 Autobus S – Akademsko pozorište SКC Кragujevac

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *