Ambasador SAD Kristofer Hil boravio je danas u poseti Kragujevcu. Američkog diplomatu primio je gradonačelnik Nikola Dašić, a razgovaralo se o odnosima koje centralni grad Šumadije od 2005. godine aktivno održava sa ambasadom SAD kroz “Američki kutak” i postojećim ali i budućim investicijama koje u doglednom periodu mogu da se očekuju.
“Poznajem bogatu istoriju Kragujevca koja je zaista nesvakidašnja. Odavde je dosta toga počelo i mislim da postoje kapaciteti da ovaj grad bude lider razvoja van Beograda. Često u vašoj prestonici upoznajem ljude koji su studirali na Kragujevačkom univerzitetu. To je ohrabrujuć podatak i mnogo govori o kvalitetu i potencijalima Kragujevca”, rekao je američki diplomata koji je srpskoj javnosti poznat još iz vremena pregovora u Rambujeu kada je bio prvi pomoćnik Ričarda Holbruka i kasnije specijalni izaslanik za Kosovo tokom 1998. i 1999. godine.


Osvrnuo se i na aktuelna dešavanja u zemlji i svetu i pozdravio napredak koji Srbija, po njegovoj oceni, beleži na unutrašnjem i spoljnom planu.
“Aktuelni su razgovori u Briselu o pitanjima Nemačko – francuske platforme za Kosovo. SAD insistira na Zajednici srpskih opština jer to smatramo ozbiljnim garantnom boljeg položaja Srba na Kosovu. SAD daju Srbiji u tom smislu punu podršku”, naglasio je Hil.


Gradonačelnik Nikola Dašić je kazao da su se sagovornici saglasili da postoji niz neiskorišćenih kapaciteta što otvara veliki prostor za širu saradnju.
“Prostora nesumnjivo ima i na nama je de ga pametno iskoristimo. Mnogo toga može da se uradi na polju novih investicija, nauke, obrazovanja, kulture. Kragujevac je otvoren grad i sa zadovoljstvom želimo da prihvatimo pozitivne primere koje možemo da primenimo u našoj sredini”, kazao je Dašić i praktično najvaio ozbiljniji prodor američkog uticaja, iskustva i kapitala.
Konkretni primeri su ovoga puta izostali ali je na sadašnjem nivou razgovora očekivano da se “karte u potpunosti ne otvaraju”.
Opšti utisak je da poseta američkog ambasadora Hila Kragujevcu svoje prve rezultate tek treba da pokaže.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *