Na današnji dan pre dve godine zauvek je otplovio Panonski mornar
Đorđe Balašević, kantautor koga je obožavao ceo region, preminuo je na današnji dan pre dve godine.

Bio je “panonski mornar”, “namćor”, “večiti dečak” i “nikada luzer”.

Tokom karijere vredne divljenja napisao je bezbroj pesama za koje mnogi kažu da će ostati zauvek i da su vanvremensko muzičko blago prostora od Vardara do Triglava.

Koncerti Đorđa Balaševića bili su ispunjeni neverovatnom energijom, smehom, njegovim beskrajno šarmantnim pričama, toplim sadržajima kojima je uspevao da objedini narode bivše Juge i onda kada su međusobne podele bile na vrhuncu.

Poslednji koncert u Kragujevcu Balašević je održao januara 2021. godine. Prethodno je susret sa Šumadincima zakazan za dva meseca ranije odložen zbog Đoletovih zdravstvenih problema.

“Ako ne verujete da me je strefila srčka, za naredno viđenje spremiću vam lekarsko uverenje”, šalio se Balašević u pismu izvinjenja upućenom Kragujevčanima iz bolničke postelje na odeljenju kardiologije u Novom Sadu.

Đorđe Balašević je objavio 16 studijskih albuma, a nezaboravne hitove je praktično nemoguće pobrojati. Ostvario se i kao glumac na filmu i televizijskim serijama.

Preminuo je 19. februara 2020. godine od posledica kovida.

Od Đoleta se, svako na svoj način, oprostila čitava bivša Jugoslavija. U njegovom Novom Sadu proglašen je dan žalosti dok su svetla na Gradskoj kući bila pogašena. U Zagrebu su oko sveća na ćirilici napisali “Bećarac”, u Puli su na stanici paljene sveće dok su građani pevali “Oprosti mi Katrin”, Gradska Vjećnica u Sarajevu sijala je Balaševiću u čast, a slično je bilo i u Skoplju, Splitu, na Cetinju…

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *