pešački most kragujevac

Prelazak pešaka preko železničke pruge zabranjen je, kažnjiv i, što je najvažnije, veoma opasan. Osim, naravno na mestu predviđenom za to. Izuzetak je jedini pešački most u gusto naseljenom delu Kragujevca – on je bezmalo opasniji.

Namenjen pešacima koji iz Nove Kolonije, Sarajlijinom ili ulicom Vojvode Stepe idu “u varoš” preko pruge, danas podseća na scenografiju za neki od filmovima o Indijani Džonsu.

Rasklimanog stepeništa, od kojeg poneki basamak nedostaje, rizičan je, deluje nastabilno i opasno za kretanje. Ljudi iz ovog kraja radije prelaze prugu.

“Ponekad pređem preko mosta ali više me je strah da tuda idem nego preko pruge. Prošle godine sam pala, gadno sam se povredila. Da je naišao voz, ko zna šta bi bilo”, kaže Ljubinka B. (74) pokazujući ožiljak na zašivenoj arkadi, “uspomenu” na pad prošlog leta. Ipak, nastavlja da prelazi prugu, kaže da joj se čini da je bezbednije od mosta.

Komšija iz ulice, predstavlja se kao Buca, pozdravlja baka Ljubinku i kaže da su se iz ovog starosedelačkog kraja obraćali nadležnima ali da se od obećanja nije dalje odmaklo.

“Svaki put pretrnem kad deca idu preko tog mosta. Voz se čuje, vidi… Ovde ne znaš da li će neka daska da se odvali. Svako malo neko ulazi u avliju, traži da na česmi opere odrana kolena, laktove, razbijen nos”, objašnjava Buca i dodaje da su alternativni prelazi udaljeni par stotina metara.

“Ovde je mnogo starih ljudi, jedva hodaju i po ravnom, kamoli da se veru po mostu ili preskaču šine. Do regularnog prelaza u suštini nema mnogo ali za starački korak, i to je previše”, zaključuje.


Na pristupima mostu sa obe strane nagomilano je smeće što opštu sliku odaljava od poređenja sa filmovima o legendarnom arheologu Indijani.

Milovan Ž. (69) kaže da se radi o mestu koje gradu na Lepenici može da obezbedi solidan prihod.

“Predlažem vlastima da pozovu filmadžije. Ovde je rođeno za neki jak horor. I danju i noću je strašno. Mogu i kaskaderi da se obučavaju”, šali se Milovan ali nastavlja ozbiljnijim tonom.

“Majka mi živi sa druge strane ulice. Ima 90 godina i potpuno je pokretna. Za malo nisam u nesvest pao kad sam je jesenas video da prelazi most. Kaže, krenula do nas, lepo je vreme pa da nas malo vidi. Morao sam posle kolima da je vozim. Umesto 200 metara peške, kilometar i po autom”, jada se Milovan koji i sam majku posećuje svakodnevno kolima, obilazim putem. Kaže da nije mlad i da mu više nije ni do preskakanja pruge ni da glumi divokozu preskačući raspale basamake.

“Novinari su nam poslednja nada. Možda vaš pritisak na nadležne uspe”, zaključuju jednoglasno naši sagovornici prinuđeni na jednu od dve krajnje opasne solucije kako bi površili uobičajene dnevne poslove.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *