Skupština grada Kragujevca odobrila je na današnjoj sednici JKP Šumadija da nabavi sistem za kontrolu i naplatu parkiranja putem video nadzora „oko sokolovo“. Kupovina ovog sistema grad će subvencionisati iz budžeta sa 19.000.000 dinara.

Za nabavku dva vozila planirano je 10.500.000 dinara bez PDV-a. Sam sistem za kontrolu trebalo bi da košta 5.500.000 dinara bez PDV-a, dok je za PDA uređaj sa štampačem namenjeno 3.000.000 dinara bez PDV-a.

U obrazoloženju odluke gradske skupštine navodi se da je cilj nabavljanja sistema „oko sokolovo“ podizanje kvaliteta usluga parkiranja i „regulisanje sistema nepropisno parkiranih vozila na teritoriji Grada Kragujevca“.

Odluci se na sednici Skupštine oštro protivio odbornik „Alternative“ Slađan Rakić skrećući pažnju da u gradu postoje mnogo veći problemi, nego što je naplata parkiranja.

– Želim da mi neko obrazloži šta je bio razlog da se naruči „oko sokolovo“. Da li mi u Kragujevcu imamo sve, pa nam samo fali „oko sokolovo“? Da li postoji neka studija opravdanosti pošto dajemo 19.000.000 dinara? Mi već imamo dva pauka, a naplata parkinga je preko 95 odsto. Jedini razlog zbog čega dajemo 19.000.000 dinara je što je došla naredba iz Beograda, rekao je Rakić navodeći da će „oko sokolovo“ malo značiti žiteljima raskopanih i nesređenih ulica koji su prinuđeni da gaze blato.

Odbornica Gordana Todorović (SPS) replicirala je pak da je sistem neophodan Kragujevcu, objašnjavajući da su osim Beograda ovaj sistem uveli Niš, Loznica i Zlatibor.

– Za grad ove veličine potrebno je najmanje 20 pauk vozila. Prednost „oka sokolovog“ je što uočava 2.000 automobila u jednom satu, menja 20 kontrolora.  Naravno da su rađene studije. Mi imamo 6.200 parking mesta na otvorenim parkiralištima, oko 1.000 parking mesta u zatvorenim parkiralištima i 200 u parking garaži, rekla je Todorović.

Ona je dodala da je Grad Niš, koji ima upola manje parking mesta, pre skoro godinu dana uveo ovaj sistem.

– Sada imaju za 23 odsto  veći broj naplaćenih sati parkiranja u odnosu na isti period pre uvođenja, 157 odsto više  izdatih dnevnih karata, a za četvrtinu je smanjen broj uklonjenih vozila. najveća prednost  je to što je njihova komunalna milicija u 2021. izdala 151 prekršajni nalog, a 2022. – 9.285 prekršajnih naloga, istakla je Todorović.

izvor: PRESSEK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *