Кlinika za hematologiju Univerzitetskog kliničkog centra Кragujevac dobila je nov aparat – protočni citometar, koji omogućava precizniju dijagnostiku mnogih hematoloških malignih bolesti i poremećaja imuniteta.

Ovaj najsavremeniji dijagnostički uređaj pruža i brojne mogućnosti u oblasti naučnih istraživanja u okviru Univerzitetskog kliničkog centra i Fakulteta medicinskih nauka.

Novi protočni citometar je znatno napredniji od postojećih aparata na Кlinici za hematologiju, ali i u odnosu na svetske standarde koji omogućavaju dijagnostiku hematoloških malignih bolesti, prvenstveno leukemije. Ova dijagnostička metoda se u Кragujevcu primenjuje od 2007. godine.

Najvažnija karakteristika ovog protočnog citometra je preciznost. Poseduje mogućnost detekcije 13 različitih kanala, što doprinosi jasnijem definisanju jedne ćelije leukemije ili nekih drugih poremećaja imuniteta koji mogu biti u sklopu hematoloških bolesti, a koji su od važnosti za terapiju.

Кlinika za hematologuju je opremljena adekvatnim aparatima neophodnim za svakodnevnu praksu. U planu je njeno proširenje sterilnim blokom, čime će biti ispunjeni uslovi da se i u Кragujevcu obavlja transplantacija matičnih ćelija hematopoeze, što predstavlja izuzetno veliki napredak.

Vrednost ovog aparata je 200.000 evra, a nabavljen je zahvaljujući Ministarstvu zdravlja i Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje.

Izvor:RTK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *