Ko se seća 22.decembra i zašto je to bio važan datum?
Da se nije raspala u krvavim ratovima devedesetih, Jugoslavija bi danas slavila Dan armije.

Bio je to praznik oružanih snaga Socijalističke federativne republike Jugoslavije – JNA. Ustanovljen je Naredbom Vrhovnog komandanta oružanih snaga i ministra odbrane FNRJ, maršala Josipa Broza Tita 1947.godine.
Za Dan armije određen je ovaj datum u znak sećanja na osnivanje Prve proleterske udarne brigade Narodnooslobodilačke vojske.

Nezvanično JNA je bila 4. vojna sila u Evropi. Sastojala se od vidova, rodova i službi: Kopnena vojska, RV i PVO i Ratna mornarica. Rodovi su bili Pešadija, Artiljerija, Artiljerijsko-raketne jedinice, Oklopne jedinice, Inženjerija, ABH odbrana, Veza i Granične jedinice.

Krajem osamdesetih JNA je imala 220.000 ljudi u stalnom sastavu. Bila je sposobna da mobiliše 1,5 miliona vojnika u slučaju rata.
“Spolja gladac, a iznutra jadac” pokazalo se kao poslovica sa dubokim utemeljenjem u realnosti SFRJ i JNA. Na prvom pravom ispitu, JNA je pojela samu sebe.  Država i njena vojska raspale su se vukući u ponor rata hiljade poginulih vojnika i civila, neviđena materijalna razaranja i rane koje i danas peku bivše republike članice socijalističke Jugoslavije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *