Povodom 6. decembra Dana Privredne komore Srbije – Regionalne privredne komore Šumadijsko – Pomoravskog Upravnog okruga, danas su u Kragujevcu dodeljene godišnje nagrade najuspešnijim privrednicima.


Na svečanosti se čulo ono što se nažalost malo zna, a to je da je začetnik privrednog organizovanja na ovim prostorima Knez Miloš Obrenović još davne 1823.godine.
“Naredbom Knjaza Miloša na današnji dan osnovani su esnafi, preteča modernog organizovanja privrednika. U tom smislu, rodonačelnikom Privredne komore može se smatrati Miloš Obrenović. Još je značajnije što je njegova vizija pretočena u delo u tada prestonom Kragujevcu”, kazao je pozdravljajući brojne goste predsednik Regionalne privredne komore mr. Predrag Lučić. On je dodao i da je od “odluke mudrog Miloša” do danas prošlo mnogo decenija ali da su temelji na kojima su stvari postavljene čvrsti i zdravi.


“Tekuća godina je izuzetno kompleksna. Na to su uticale okolnosti daleko izvan naših mogućnosti. Ako pogledamo tržište sa kojim privreda Šumadije najviše sarađuje, a to je bez sumnje tržište Evropske unije, onda lako možemo da uočimo o kojim se teškoćama radi. Pre svega mislim na inflaciju koje niko nije pošteđen. Centralne banke zemalja EU donele su odluku o podizanju referentnih kamatnih stopa što skupa dovodi do smanjene dinamike osnovnih privrednih aktivnosti. Uz rast cene energenata jasno je da situacija ozbilino zabrinjava”, naveo je Lučić ali i istakao da privreda Šumadije, uprkos svemu, beleži rast od 4,1 odsto i zauzima značajan deo u ukupnom republičkom rastu BDP -a, koji za prvih deset meseci za 1 odsto prevazilazi isti period prošle godine. Ostvaren je i suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni u visini od preko 326 miliona evra”.


Lučić se osvrnuo i na investicione atraktivnosti Upravnog okruga Šumadije i Pomoravlja i izneo podatke o novim ulaganjima stranih kompanija, pre svih Wacker Neuson i Yangfeng koji su, pored postojećih kapacita počeli ili počinju da grade nove.
“Činjenica da referentne srane kompanije nastavljaju da investiraju u ovaj deo Srbije govori o tome da smo, zajedno sa republičkom vladom uradili ili smo na putu da uradimo odličan posao”, zaključio je predsednik RPK mr. Predrag Lučić.


Godišnje nagrade Privredne komore Srbije – Regionalne privredne komore Šumadijskog i Pomoravskog Upravnog okruga dobili su:
Za poseban doprinos razvoju privrede regiona privredna društva: “Ralex doo” iz Jagodine, “Agro Jevtić” iz Sipića kod Rače i “Fortuna market” iz Aranđelovca.
Nagrade za regionalnog poslovnog lidera dobili su Radoš Jevtović “Trim doo” iz Jagodine i Slavoljub Galić Đani osnivač “Galerije nakita Đani” iz Kragujevca.
Jubilarne nagrade dodeljene su društvima “Banja komerc Bekament” iz Aranđelovca za 30 godina rada i postojanja i “Hodlmayr Zastava doo” iz Kragujevca za 20 godina.
Nagrada za poslovni uspeh Privredne komore Srbije, pripala je privrednom društvu “Wacker Neuson doo” iz Kragujevca.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *