Povodom početka radova na uvođenju optičke mreže za brzi internet u ruralnim područjima, selo Zagorica kod Topole posetila premijerka Ana Brnabić. Prema planu digitalizacija će se nastaviti u selima Ovsište, Svetlić, Gorovič i Manojlovci.
Tim povodom oglasio se OO Stranke slobode i pravde Topola:
“Da li je domaćin Dragan Jovanović obavestio gošću o broju dece u ovim školama i u kakvim uslovima se ona školuju? U selu Manojlovci škola ne postoji pa deca pohađaju nastavu u susednom selu, a broj dece u ostalim školama retko prelazi 10 u prva četiri razreda osnovne škole, jer mladi masovno napuštaju sela zbog jako loših uslova za život, često i bez uslova za opstanak. Uslovi u školama su katastrofalni- nema grejanja, često ni vode, gde postoje toaleti neopremljeni su, ne postoje sale za fizičko vaspitanje, sam dolazak do škole je često “kozjim stazama”, a besplatna užina i besplatni udžbenici su misaona imenica. Verovatno je domaćin prećutao ove činjenice jer bi u suprotnom priznao nesposobnost lokalne vlasti da za 18 godina, koliko ona traje, obezbedi osnovne uslove deci za školovanje i samim tim olakšao i njihovim roditeljima.
Mi iz Stranke slobode i pravde nemamo ništa protiv digitalizacije u ruralnim područjima kao i u gradskim ali smatramo da je najbitnije stvoriti uslove mladima kako bi ostajali na selu i imali potomstvo, a zatim i njihovoj deci kako bi se školovala kao i deca u gradovima da ne bi došlo do toga da za dvadesetak godina optički internet nema korisnike”.
Dragana Marinković, predsednica OO Stranke slobode i pravde Topola

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *