Povodom pet godina od formiranja Državnog data centra Pošta Srbije je emitovala poštansku marku, koverat prvog dana i žig, koja je štampana u 25.000 primeraka.

Кancelarija za IT i e-upravu otvorila je u poslednjih pet godina Državni data centar u Beogradu i dva objekta Državnog data centra u Кragujevcu. Državni data centri su temelj bezbedne, moderne, efikasne i transparentne države. Omogućili su digitalnu transformaciju javne uprave Srbije u efikasan servis građana i privrede i uspostavljanje najrazvijenije e-uprave u regionu. Ovim objektima, kao najsavremenijim i najbezbednijim centrima za čuvanje podataka u ovom delu Evrope, svoje podatke i aplikacije poveravaju na čuvanje državni organi Republike Srbije, ali i najveće svetske IT kompanije.

 

Zahvaljujući državnim data centrima, građanima su na portalu „E-uprava” u svakom trenutku dostupni njihovi podaci iz državnih evidencija i, umesto da sami prikupljaju dokumenta od šaltera do šaltera, državni službenici ih razmenjuju elektronski, po službenoj dužnosti. Državni data centri omogućili su razvoj i pružanje svih e-usluga u poslednjih pet godina, uključujući usluge „Bebo, dobro došla na svet”, e-vrtić, e-upis, „Moja srednja škola”, e-sanduče, elektronski potpis u klaudu i druge, i doprineli prepoznatljivosti i poverenju građana u e-upravu.
izvor: POLITIKA

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *