Danas se obeležava Međunarodni dan prevremeno rođene dece. “Mali divovi” ili “Mali veliki heroji” svakodnevno se rađaju i od momenta kada prvi put ugledaju svetlost dana, počinju borbu – za život.
Tokom jedne godine u Srbiji se rodi više od 4.000 dece pre predviđenog termina. Moderna neonatologija podigla je stepen preživljavanja prevremeno rođene dece do granica koje su do pre nekoliko decenija bile nezamislive.
Statistika neumoljivo podseća da zapravo, svaki jedanaesti roditeljski par, ima određene poteškoće koje dolaze kao posledica prevremenog rođenja beba. Prevedeno ne svakodnevni jezik, svaka 11. beba rođena je pre vremena.
Pored emotivnog postoji i onaj drugi šok koji otvara prostor za dodatnu pažnju – nega bebe koja je prevremeno rođena može da košta. Mnogo.
Nauka kaže da trudnoća traje 280 dana, 40 nedelja odnosno deset lunarnih meseci računajući od prvog dana poslednje menstruacije. U tom smislu, svaki porođaj pre 37. nedelje, smatra se prevremenim.
Neočekivano ali, prema zvaničnim podacima, broj prevremenih porođaja razlikuje se od severa do juga. Tako je procenat prevremeno rođenih beba na severu Evrope oko 5 procenata. Na zapadu se kreće oko 8 % dok se, idući prema jugu, taj procenat povećava.
I u SAD se procenti razlikuju i u rasponu su od 7 do 10 posto. Udela u gruboj statistici ima i rasna i etnička pripadnost, kao i socijalni status.
U zemljama u razvoju procenat preprano rođenih ide i do 15 posto. Taj trend se poslednjih godina nije bitno menjao.
Dan malih heroja ima i svoju boju – ljubičasta.
Zato danas, neka sve što može bude ljubičasto za naše “Male divove”!
Antefile: Navodno su neke od najvećih svetskih zvezda u sportu i umetnosti rođeni prevremeno. Priča se da su Divac, Nole, Mate Parlov, Džordž Kluni, Dženifer Aniston i mnogi drugi, rođeni pre vremena.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *