Pre 52 godine u američkom gradu Denveru, umro je poslednji kralj Jugoslavije Petar II Karađorđević.

Imao je  47 navršenih godina ali je u njegovu biografiju mogla da stane barem nekoliko prosečnih života.
Rođen je u Beogradu u Kraljevini SHS 1923.godine kao prvi sin Viteškog kralja Aleksandra i kraljice Marije.

Istorija je prema trećem i poslednjem kralju dinastije Karađorđević bila nemilosrdna. Od komunističkih vlasti optužen je za izdaju i zabranjen mu je povratak u otadžbinu za kojom je do kraja svoj kratkog života neprestano čeznuo. Na vlasti je u zemlji bio samo 19 dana, nakon puča i smene namesništva kada je proglašen punoletnim. Nakon toga, odlukom predsednika vlade generala Mirkovića napustio je zemlju 1941.godine izbegavajući tako da padne u nemačko zarobljeništvo.

Ratne godine proveo je u Velikoj Britaniji odakle se kasnije odselio za SAD. Iako je bio u finansijskim problemima i relativnom siromaštvu, sve vreme se trudio da pomogne srpskim emigrantima progonjenim od strane komunista, a koji su spas pronašli kod ratnih saveznika u Americi. Bili su to uglavnom pripadnici Jugoslovenske vojske u otadžbini đenerala Dragoljuba Draže Mihailovića.

Kralj Petar II Karađorđević umro je nakon neuspešne operacije jetre. Sahranjen je u crkvi Svetog Save u Libertvilu. Godine 2013. Ekshumirani su zemni ostaci poslednjeg jugoslovenskog kralja i  preneti  na Oplenac u porodičnu kriptu. Zanimljivo je da je opelo u Americi 1970. i Topoli 2013, decenijama kasnije, obavljao isti sveštenik – Marko Todorović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *