Pablo Ruiz Pikaso (Pablo Ruiz Picasso) rođen je u Malagi 25. oktobra 1881. godine, u porodici srednje klase. Veći deo svog odraslog života je proveo u Francuskoj. Bio je “čudo od deteta”, koje je bilo u stanju da crta pre nego što je progovorilo.  Jedan je od osnivača likovnog pravca kubizam.

Pikaso nije bio samo slikar, već i keramičar, vajar, scenograf, pesnik, dramski pisac i pisac. Bio je poznat po tome što je sa sobom nosio pištolj napunjen mecima i pucao na one koji su mu bili dosadni ili se pak usudili da uvrede Pola Sezana slikara koji mu je bio uzor.

U školu likovnih umetnosti je primljen sa 13 godina, i dok su drugi studenti prijemne ispite polagali mesec dana, on je svoj završio za sedam.

Njegovo delo “Mlade dame iz Avinjona” iz 1907. godine koje je apstraktni portret pet prostitutki je najviše analizirano pojedinačno umetničko delo u 20. veku i jedno od njegovih najrevolucionarnijih, ali je izloženo prvi put nakon devet godina jer su Pikasovi prijatelji mislili da je previše kontroverzno za prikazivanje.

Kada je umro 1973. godine, iza sebe je ostavio disfunkcionalnu porodicu sa č etvoro dece, osmoro unuka, dve žene i mnoštvo ljubavnica. Ubrzo nakon što je preminuo, njegova druga žena, jedna od ljubavnica i unuk su izvršili samoubistvo.

Od šest najvažnijih žena u Pikasovom žćivotu, dve su se ubile, a dve su poludele.

Prema Ginisovoj knjizi rekorda, Pikasoi je jedan od najplodnijih slikara na svetu. Stvorio je preko 13.500 slika i dizajna, 100.000 otisaka i gravura, 34.000 ilustracija knjiga i 300 skulptura ili keramike – ukupno 147.800 umetničkih dela. Čuvenu “gerniku” koja je simbol ratnih strahota završio je samo za tri nedelje.

Kada je umro, Pikaso je bio najbogatiji umetnik u istoriji, i njegovih slika je ukradeno više nego bilo kog drugog umetnika.

On je 1967. godine poklonio skulpturu u centru Čikaga koju je nazvao “Čikago pikaso”, ali do danas niko ne zna šta ona predstavlja.

Pikaso je voleo kućne ljubimce, posedovao je majmuna, miša, kornjaču i mnoge mačke i pse.

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *