Na današnji dan, 9.oktobra 1934.godine u Marseju je ubijen Aleksandar Karađorđević, jugoslovenski kralj.Pogođen je sa četiri metka od ruke Vlade Černozemskog, aktiviste VMRO. U atentatu su učestvovali srpski komunisti i hrvatske ustaše. Ideja Jugoslavije je toga dana ubijena zajedno sa kraljem.

Atentat je izvršen u 16:20 dok je svečana kolona u kojoj je bio jugoslovenski kralj, u otvorenom vozilu zajedno sa francuskim ministrom Luji Bartuom, prolazila pored palate Burze u Aveniji Kanebijer.

Političke posledice atentata bile su dugoročne, na unutrašnjem i spoljnom planu. Iako je sam ubica Vlado Černozemski ubijen na licu mesta, organizatorima i saučesnicima je suđeno u Francuskoj. (Kvaternik, Kralj, Rajić…) Potpis na smrtnu presudu Kralju Ujedinitelju stavio je Ante Pavelić uz logistiku fašističke Italije i Dučea – Benita Musolinija.
Postoje podaci da su i mađarske vlasti učestvovale u pružanju podrške atentatorima ali istrage koje su vođene došle su samo do podataka da su na teritoriji te zemlje postojali centri za obuku potencijalnih atentatora.
Istoričari i analitičari se i danas, gotovo 90 godina kasnije, spore oko ovog monstruoznog terorističkog čina u kome je Viteški kralj Aleksandar – ujedinitelj, mučki ubijen.
Ostao je mit da je ispuštajući dušu Aleksandar, probušene svečne uniforme i pluća, rekao “Čuvajte mi Jugoslaviju”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *