Akira Kurosava je rođen 23. marta 1910. godine, u Omori, delu Tokija. Njegov otac Isamu, bio je potomak porodice bivših samuraja.

Bio je  japanski filmski režiser, scenarista i producent. Smatra se jednim od najznačajnijih ličnosti iz sveta filma. Tokom karijere, koja je trajala 57 godina, režirao je 30 filmova. 

Zbog složenosti autorske ličnosti, kojom nadmoćno nadvladava složene raspone raznorodnih dramskih struktura, na zapadu je nazvan Šekspirom savremenog filma, dok je u domovini dobio nadimak imperator. Kurosava je neosporno jedan od snažnijih i originalnijih autora japanske i svetske kinematografije.

 RAŠOMON premijerno prikazan u Tokiju avgusta 1950. godine postao je na iznenađenje svih dobitnik „Zlatnog lava“ na Filmskom festivalu u Veneciji 10. septembra, 1951.  godine. Nakon ovog priznanja film je prikazan u Evropi i Severnoj Americi. 

Zbog svog režiserskog stila je bio poznat kao „Teno“, doslovno „Imperator“. Bio je perfekcionista koji je provodio mnogo vremena i trošio mnogo truda kako bi postigao željene vizuelne efekte.

Rašomonu je vodu obojio crnom kaligrafskom tintom kako bi postigao efekt jake kiše, a sve je završilo time da je potrošio cele zalihe vode na lokaciji kako bi prikazao olujnu kišu.

Krvavom prestolu, poslednja scena u kojoj Mifunea pogađaju strelama, Kurosava je koristio prave strele koje su ispaljivali strelci stručnjaci iz neposredne blizine, a završavale su nekoliko centimetara od Mifuneovog tela.

Haosu, ceo set dvorca je sagrađen na obroncima planine Fudži samo kako bi bio spaljen do temelja u poslednjoj sceni.

Kurosava je umro na današnji dan 1998. godine u Tokiju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *