Na današnji dan, 26.septembra 1923. u selu Gornja Crnuća, rođen je Milosav Mija Aleksić. Bio je veliki jugoslovenski i srpski glumac, legenda komedije u pozorištu, na filmu, televiziji i radiju.

Mija je mnogim događajima bio vezan za Kragujevac pa, iako nije rođen u gradu na Lepenici, smatrao se Kragujevčaninom. Pukom srećom uspeo je da izbegne streljanje 21.oktobra 1941.godine kada je pohađao gimnaziju u ovom gradu.

Glumom je počeo da se bavi kao nesvršeni maturant ali je, bez obzira na ogroman talenat upisao pravni fakultet. Ljubav prema daskama koje život znače ipak je prevagnula i Mija Aleksić od oslobođenja pa sve do 1948. godine igra kao član ansambla Narodnog pozorišta u Kragujevcu.

Bio je i član Narodnog pozorišta u Beogradu, Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Ateljea 212. Od 1977. godine nosio je status slobodnog umetnika. Uloge velikog Mije Aleksića teško je pobrojati kao i nagrade koje je osvojio. (Dobričin prsten, Sterjina nagrada, Kristalna prizma, Prsten Joakima Vujića, Zlatni ćuran…)

Milosav Mija Aleksić umro je u Beogradu 1995. gde je i sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *