U Svečanom salonu Gradske uprave Kragujevac  potpisan je  Ugovor o formiranju Fonda za realizaciju aktivnosti u okviru inicijative „Destilati za destilerije“. Inicijativa predstavlja nastavak aktivnosti na podršci proizvođačima voćnih rakija, a pokrenuta je od strane Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, Grada Kragujevca, Regionalne asocijacije proizvođača rakije „Šumadijska rakija“ i Centra za strna žita i razvoj sela.

Ugovor su potpisali Nenad Popović, direktor Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, Radomir Erić, član Gradskog veća za privredu, Zorica Jestrović, direktorka Centra za strna žita i razvoj sela, Goran Mijailović, član Upravnog odbora Regionalne asocijacije proizvođača rakije „Šumadijska rakija“, Bojan Radović, predsednik Opštine Aranđelovac i Branko Radosavljević, predsednik Opštine Rača.

Grad Kragujevac godinama pomaže malim proizvođačima rakije. Nakon godina ulaganja, neki su porasli i postali ozbiljne destilerije. Ovo je nov iskorak u pomoći malom poljoprivrednom proizvođaču čija proizvodnja rakije do sada nije bila legalna, rekao je Damjan Srejić, savetnik gradonačelnika za poljoprivredu, dodavši da su oni do sada mogli da prave rakiju za svoje potrebe, ali ne i za tržište. Ovo je način da u destilerije u koje smo već uložili, nabave sirovinu i dobiju konsultantske usluge od stručnjaka. Tehnologija napreduje, a mi želimo da imamo što kvalitetniju rakiju koja će ući u legalni promet, što bi bio i još jedan od načina da doprinesemo budžetu Republike Srbije, naglasio je Srejić.

Jedan od ključnih problema u proizvodnji rakije je nelegalna proizvodnja, a to je rezervoar koji može da bude iskorišćen na potpuno drugačiji način. Ovim projektom želimo da sistemski pristupimo kooperaciji proizvođača voćnih destilata što je potpuno nova stvar za čitavu Srbiju, istakao je Nenad Popović. On je objasnio da će Regionalna asocijacija proizvođača rakije shodno potrebama imati zahteve na godišnjem nivou, a konsultanti tehnolozi će obilaziti kućne proizvođače kako bi definisali šta je potrebno da bi se ti zahtevi ispunili. Nakon toga se odobravaju sredstva za kupovinu potrebne opreme, a Asocijacija sa kućnim proizvođačima potpisuje višegodišnji ugovor kojim se garantuje cena otkupa destilata. Naše destilerije će tako imati stabilan priliv destilata odgovarajućeg kvaliteta, a kućni proizvođači osiguran plasman tih destilata. Na taj način se povećava ukupna količina rakije s kojom naša teritorija može da nastupi ne samo na tržištu Srbije, već i šire, kazao je Popović i izrazio nadu da će ovakav primer biti uspešan i sledeće godine privući još lokalnih samouprava kako iz Šumadije, tako i Pomoravlja.

Kao i mnoge opštine Šumadije, i Aranđelovac je poznat po ovom šumadijskom brendu, a puno je proizvođača kojima je potrebna pomoć. Dosta žitelja podiže nove zasade, ali pored velikog prinosa, najvažnije je da radimo i na kvalitetu destilata, naglasio je predsednik Opštine, Bojan Radović, dodavši da će proizvođači sada imati priliku da od kvalitetnih tehnologa dobiju dovoljno saznanja u vezi pravljenja destilata, kao i potrebnu opremu za što kvalitetniji proizvod.

Rača ima dugu tradiciju proizvodnje žestokih alkoholnih pića i izuzetne kapacitete proizvodnje destilata u gazdinstvima, ali neiskorišćene. Ono što nedostaje su napredna znanja, tehnologija i finansije i ovim projektom će upravo to biti nadomešćeno, istakao je predsednik Opštine, Branko Radosavljević.

U Srbiji ima oko 1100 destilerija i veliki je broj registrovanih. Regionalna asocijacija proizvođača rakije „Šumadijska rakija“ je najbrojnija i stalno joj se pridružuju novi članovi, rekao je Goran Mijailović, predstavnik Asocijacije. Potpisivanje ovog ugovora značajno je i za potrošače, i proizvođače, jer se zajedno sa dobavljačima, postiže kontrola kvaliteta u skladu sa zakonima koji regulišu ovu oblast.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *