Na jubilarnom, 20. “Fića festu” u Kragujevcu okupilo se preko 80 ljubitelja ovog malog automobila čija popularnost iz godine u godinu raste. Većina modela je očuvana kao da su upravo izašli ispod fabričkog čekića, a najstariji izloženi automobil proizveden je davne 1965. godine.

“Moj Fića i ja išli smo proteklih godina do Splita u Hrvatskoj, po mnogim gradovima BiH, do Austrije. Nikada me nije ostavio na putu tako da je naša ljubav za sva vremena”, kaže Bojan Milutinović iz Kragujevca, ponosni vlasnik najstarijeg Fiće na ovogodišnjem Festu. Dodaje da tu zaparavo nema šta da se pokvari ako se auto pravilno održava.
“To su bile daleko jednostavnije mašine. Ulje, voda i benzin i to je sve što je potrebno da se krene na put”, kaže ovaj pasionirani vozač prvog automobila proizvedenog u nekadašnjoj Jugoslaviji.
Ovaj model počeo je da silazi sa proizvodnih traka kragujevačke “Zastave” još 1955. godine kao Zastava Fiat 600. Sledeća verzija imala je oznaku 750, a kada su ga Jugosloveni kratili u Fiću nije poznato.


I danas se vozi na prostorima čitave SFRJ, a njegovi vlasnici ne poznaju nacionalne ili bilo kakve druge prepreke da se okupe, druže, razmenjuju delove i savete.


Vlasnici su izložili originalne fabričke modele koji kao da su izašli iz prodajnih salona iz druge polovine prošlog veka. Neki su ručno dorađeni i prepravljeni u atraktivne kabriolete, a tu je i nezaobilazni Flojdov trkački Fića iz kultnog filma Nacionalna klasa kao i jedan “službeni za hvatanje izgrednika”.
Među najzapaženijim Fićama našao se onaj sa oznakom “Milicija”. U prepoznatljivo plavo beloj boji i sa svetlosnom signalizacijom mnoge je podsetio na davno prošla vremena. Vlasnik, Knežević Željko sa ćerkom Majom došao je na Fest čak iz Nikšića.
“Imam nekoliko Fića, Stojadina, Tristaća, ceo Zastavin program. Sada je aktuelan ovaj “Milicajac”. Opremljen je i originalnom radio stanicom, a tu je i palica i znak “Stop”. Ako bi se danas vratili u upotrebu mogao bih odmah da angažujem svoj auto u punom službenom kapacitetu”, priča Nikšićanin koji je sa svojom najstarijom ćerkom osnovao Klub ljubitelja Fića u Crnoj Gori odakle će krenuti u zajedničke akcije sa srpskim udruženjem.


Vremešni prijatelji Novica Đurović (75) i Željko Sušović (66) krenuli su za Kragujevac Fićom da bi se videli sa starim poznanicima iz svih krajeva bivše Jugoslavije.
Putovali su kažu i po Italiji, Austriji, Nemačkoj, Slovačkoj, Mađarskoj i od Vardara pa do Triglava.
“Putovanje Fićom je posebno iskustvo. Automobili se voze, Fića se voli i u tome je ogromna razlika”, kažu ovi avanturisti koji svaki slobodan trenutak koriste za druženje sa svojim ljubimcima na četiri točka.


Aleksandar iz Skoplja je prvi put u Kragujevcu. Došao je svojim Fićom i 350 kilometara prešao bez ikakvih problema.
“Auto sam nasledio od dede. Sve je na njemu originalno iz fabrike. Voziti ovaj auto je izuzetno zadovoljstvo”, kaže četrdesetšestogodišnji Makedonac i najavljuje da će i u svojoj zemlji okupiti ekipu ljubitelja Fića kako bi se organizovali sa kolegama iz drugih republika bivše SFRJ.


Dvadeseti “Fića fest”, nastavljen je defileom ulicama grada, a organizatori, Udruženje ljubitelja Fića” i Gradska turistička organizacija Kragujevac, najavljuju za sledeću godinu još masovniji skup i nove sadržaje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *