Povodom ovog važnog datuma koji se danas obeležava pod sloganom „20 godina proslave davanja – Hvala vam davaoci krvi“, u Skupštinskoj sali Gradske uprave Kragujevca je priređen prijem za humaniste i dodeljeno 77 priznanja građanima koji su krv dali 10, 20, 35, 50, 75 ili 100 puta.

U ime grada Kragujevca, dobrovoljne davaoce i predstavnike insititucija je pozdravila Jelena Pavić, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu i istakla svoje zadovoljstvo što ima priliku da svedoči neizmernoj humanosti dobrovoljnih davalaca krvi, koji su svoju humanost danas krunisali priznanjima.

Grad Kragujevac vam se divi i zahvaljuje što ste svojom humanošću naš grad, po osmi put učinili ponosnim nosiocem priznanja „Najhumaniji grad“. Ovo je samo potvrda su Kragujevčani dobri, plemeniti i epmatični ljudi, visoko svesni da krv nema zamenu, već da samo čovek može čoveku pomoći. Zato danas ceo svet, naša zemlja i naš grad obeležavaju i slave najveće dostignuće solidarnosti čoveka, naglasila je Pavić.

Predsednik Crvenog krsta Kragujevac, prim. dr Stevan Kitanić je, pozdravljajući humaniste istakao da davaoaci krvi koji su danas bili na prijemu predstavljaju pravi primer i motivaciju mladim generacijama da se pridruže i ostanu trajni članovi ove humane porodice.

Jedan od dobrovoljnih davalaca krvi i davalac trombocita, Stanko Radojičić je do sada dao krv 115 puta, danas je primio priznanje za sto puta datu krvi i apelovao na zdrave i humne sugrađane da posete Službu za snabdevanje krvlju i krvnim produktima i da pomognu. O značaju davanja trombocita koji su od izuzetne važnosti za lečenje onkoloških i hematoloških pacijenata, govorila je i Marijana Stojanović, propagatoru bolničke Banke krvi UKC i pozvala davaoace na kontinuitet u davanju krvi.

Pored pojedinačnih, danas je dodeljno i 12 priznanja „Široko srce“ organizacijama, obrazovnim ustanovama i udruženjima, koji su ostvarili najbolje rezultate u oblasti davalaštva krvi tokom prošle godine.