U nedelju, 16. juna u Velikom parku održaće se tradicionalni “Fića fest” koji se u Kragujevcu organizuje već dvadeset godina. Posetioci će, prema najavi organizatora, Udruženja ljubitelja “Fića” i Gradake turističke organizacije, moći da vide osamdesetak automobila proizvedenih u nekadašnjoj fabrici “Zavodi Cevene Zastava”.

“Fića je jedan od najprepoznatljivijih simbola grada Kragujevca, a mnogima predstavlja i uspomenu na jedno vreme i zemlju koje više nema. GTO sa velikim zadovoljstvom organizuje ovu manifestaciju koju iz godine u godinu posećuje sve više turista iz Srbije i regiona”, rekla je direktorka Gradske turističke organizacije Kragujevac, Mirjana Milenković.


Prvi Fića sišao je sa proizvodnih traka kragujevačke “Zastave” 1955. godine, a njegov službeni naziv bio je Fiat 600. Do kraja proizvodnje, 1985. napravljeno je gotovo milion automobila.
“Na jubilarnom, dvadesetom “Fića festu” očekujemo, pored domaćih ljubitelja Fića i goste iz Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Republike Srpke i Crne Gore. Kao i uvek u jutarnjim časovima okupićemo se u Velikom parku, svečano otvaranje biće u 11 časova, a nakon toga sledi defile ulicama grada”, najavio je predsednik Udruženja ljubitelja Fića, Vladimir Tošić.


On je dodao da će u defileu, koji je ujedno i najatraktivniji deo programa, učestvovati i neki drugi modeli “Zastave” – “Jugići”, “Tristaći”, “Stojadini”…
Udruženje ljubitelja Fića okuplja oko 300 članova, a među njima ima i poznatih ličnosti iz sveta sporta, privrede, kulture…
Najpoznatija vlasnica “Fiće” je italijanska i holivudska zvezda, svojevremeno jedna od najlepših žena sveta, Sofija Loren.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *