U Svečanom salonu Graske uprave u Kragujevcu danas su potpisani sporazumi o proširenju saradnje gradova prijatelja i pobratima centralnog grada Šumadije i gradova i opština iz Republike Srpske – Prijedora, Foče, Kozarske Dubice i Oštre Luke.

Sporazume o proširenju saradnje u oblasti kulture, sporta i saradnje mladih, potpisali su načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić, načelnik opštine Foča Milan Vukadinović, načelnik Odeljenja za kulturu, međunarodnu saradnju, sport i nevladine organizacije grada Prijedora Aleksandar Milješević dok je u ime grada Kragujevca potpis stavio zamenik gradonačelnika Dejan Ružić.

“Drina je kičma koja spaja dva krila jednog naroda i ko god misli da se radi o nekakvoj granici ili barijeri u zabludi je”, čulo se od gostiju iz Republike Srpske koji su izrazili želju da sa Kragujevcem i, kako su rekli maticom Srbijom, ostvare odnose koji su više nego bliski i bratski.
“Verujemo u Srbiju i njenu snagu. Na Srbiju se oslanjamo. Ona je naš stub i garant opstanka”, kazali su predstavnici četiri lokalne samouprave iz Srpske.
“Vi kod nas niste u gostima, uvek kada ste u Kragujevcu, Šumadiji ili bilo gde u Srbiji, kod svoje ste kuće, kod svojih najrođenijih, poručio je zamenik gradonačelnika Kragujevca Dejan Ružić. On je dodao da su Srbi iz Srbije i Srpske jedan narod, nedeljiv i odlučan da tako i ostane.

Nakon potpisivanja sporazuma na Trgu Vojvode Radomira Putnika organizovan je bogat kulturno umetnički program “Za budućnost Srbije i Srpske” na kome su nastupili srpski prvak na harmonici Dragoslav Vasiljević, folklorni ansambli, glumci Knjaževsko – srpskog teatra, hor “Mali Liceum”, škola gitare “Oktava” i drugi.

Programu su prisustvovali predstavnici grada domaćina, prijatelji iz Republike Srpske i veliki broj Kragujevčana, a najveće oduševljenje izazvalo je jorsko izbiđenje pesme “Ovo je Srbija” i obrada pesme “Daire” legendarne kragujevačke rok grupe Smak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *