Saobraćajna policija će od 25. aprila do 1. maja sprovesti mere pojačane kontrole saobraćaja, a 1. maja brzina će se meriti neprekidno, 24 sata, sa ciljem prevencije stradanja u saobraćaju.

Nakon što radar izmeri brzinu i ona bude nepropisna, na adresu vlasnika vozila stići će poziv da se izjasni ko je upravljao vozilom u datom trenutku, a ukoliko vlasnik to ne učini snosiće zakonske posledice.

Na svim putevima, na području Kragujevca i cele Srbije,koristiće se maksimalan broj radarskih uređaja, kako stacionarni na auto-putu, Кoridorima 10 i 11, ručni, kao i oni koji se nalaze u presretačima.

Prosek smrtno stradalih u saobraćajnim nesrećama u Srbiji oko 500 na godišnjem nivou, ali da iako je to znatno manje nego na početku 21. veka, nije zadovoljavajući rezultat.

Кada govorimo o broju povređenih, 3.200 zadobilo je teške telesne povrede u saobraćajnim nezgodama, a čak 16.000 njih koji su lakše povređeni. Brzina je ubica broj jedan na putevima.

Za predstojeće prvomajske praznike najavljena je i kontrola prisustva alkohola i psihoaktivnih supstanci kod vozača, i to na punktovima u blizini popularnih mesta za izlet.

„Prošle godine je čak 11.000 osoba zadržano jer je upravljalo pod dejstvom alkohola, a od te brojke 3.000 njih su povratnici.

Uprava Saobraćajne policije je još jednom pozvala građane da nastave da dostavljaju predloge na kojim deonicama su potrebni radari ili pojačana kontrola. Građani su predložili do sada više od 400 mesta kontrole.

Izvor: RTK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *