Sa prvim naseljavanjem Roma u Kragujevac, krajem 16. veka, na obale Lepenice stigao je i kult Tetke Bibije. Romi hrišćani ovu zaštitnicu dece slave po čitavom svetu, od Azije do Amerike.

Iako se radi o verskom prazniku, slavi se bučno, uz igru i pesmu.
U kragujevačkom romskom naselju Licika, kod krsta postavljenog 1997. godine, na mestu nekadašnjeg zapisa, posle službe, sečenja slavskog kolača i paljenja sveća za zdravlje, od muzike i veselja gori nebo i zemlja.
Sve je onako kako to samo Romi znaju da naprave.

Iako su se kragujevački Romi od vajkada bavili danas zaboravljenim zanatima poput kazandžija, potkivača, koritara i slično, veliki broj njih je i služio po bogatim kragujevačkim porodicama, danas su njihovi potomci službenici, radnici zaposleni u fabrikama, sportisti, muzičari. Ima svakako i onih koji su ostali na društvenoj margini ali, bez obzira na socijalni status, čitave godine pripremaju se za ovaj dan kako bi ostvarili standarde dobrog domaćina.

Na posnoj trpezi ima svega, od rečne ribe do orada, brancina, lososa i plodova mora. Slavi se napolju u skladu sa vekovnom tradicijom. Akcenat je na veselju i molitvama upućenim Tetki Bibiji za zdravlje dece. Svako od svečara, bez obzira na obrazovanje, zna i može da ispriča da je Bibija u ranom 15. veku spašavala romsku decu od kuge i od tada su joj zahvalni toliko da je teško naći romsku kuću koja nema njenu ikonu.
Kragujevački Romi odavno su se srodili sa svojom varoši i neizostavna su kockica u mozaiku grada na Lepenici.


Dali su, u novije vreme, vrhunske muzičare i sportiste, a u dušu ovog grada utkani su ogromnom žrtvom koju su podneli tokom krvavog oktobra 1941. godine.

Proslava Tetke Bibije okuplja ljude bez obzira na versko i nacionalno opredeljenje. Kod kragujevačkih Roma, svi su uvek dobrodošli, u glas kažu domaćini.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *